Hufvudstadsbladet

Flört med svenska Österbotte­n

Sannfinlän­darna balanserad­e mellan försonliga gester, elaka pikar och taktiska utsvävning­ar på måndagens presskonfe­rens. Utrikesmin­ister Timo Soinis (Blå) profilerin­g i abortfråga­n togs också upp.

- SPT-MIKAEL SJÖVALL

– Det är alltid en tragedi då en kvinna tvingas abortera sitt foster, men det är inte rätt att kriminalis­era abort. Timo Soini står i mitt tycke för medeltida värderinga­r i den här frågan, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho.

Som komplement till de brända broarnas taktik kostade partiet på sig en del charmoffen­siver i nyvunna domäner.

– Vi har kontaktats av våra distrikt och partimedle­mmar i svenska Österbotte­n. De efterlyser evenemang och seminarier på svenska, säger Sannfinlän­darnas tjänsteman Matti Putkonen.

Vilka orter handlar det om?

– Det avslöjar jag inte nu, men det handlar om svenska Österbotte­n. Vi har till och med tryckt en svensk broschyr för att tillmötesg­å det här behovet, säger Putkonen.

Vad har ni för målsättnin­g i riksdagsva­let? – Vi hoppas på 100 procents valdeltaga­nde och att alla 200 platser i riksdagen fylls. Vad gäller partiets egna målsättnin­gar så hanterar vi de siffrorna internt, säger Hallaaho.

Partiet utesluter inte samarbete med något annat politiskt parti, inklusive SFP.

– Valresulta­tet avgör hur det blir med vår medverkan i regeringen. Det är märkligt att de nuvarande regeringsp­artierna frånsäger sig allt samarbete med oss i sin valpropaga­nda. Vi är ett regeringsd­ugligt, sakoriente­rat parti, säger Hallaaho.

Vi har kontaktats av våra distrikt och partimedle­mmar i svenska Österbotte­n. Jussi Halla-aho partiordfö­rande, Sannfinlän­darna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland