Hufvudstadsbladet

Många fnurror på tråden

-

●●Natolandet turkiet har närmat sig Ryssland politiskt, bland annat genom det överraskan­de köpet av ett nytt luftförsva­rssystem från Moskva. Och trots att de båda länderna befinner sig på motsatt sida i Syrienkrig­et har de tillsamman­s försökt att förhandla fram ett fredsförsl­ag.

●●turkiet är upprört över att USA inte släpper sin hand från den exilboende Fethullah Gülen, som turkiets president Erdogan anklagar ligga bakom den misslyckad­e militärkup­pen för två år sedan.

●●Det finns dessutom fler politiska fångar än den nu aktuelle amerikansk­e pastorn Andrew Brunson som terrorankl­agas av turkiet. Även andra amerikansk­a medborgare har fängslats, anklagade för kopplingar till militärkup­pen. I sin tur har amerikansk domstol fällt en hög chef för en turkisk bank för att ha hjälpt till att runda de amerikansk­a sanktioner­na mot Iran.

●●Syrienkrig­et har delvis placerat USA och turkiet på varsin sida. USA stöttar kurderna i Syrien, en grupp som turkiet har terrorstäm­plat.

●●USA har flera militärbas­er i turkiet, som amerikaner­na har använt i striderna mot IS i Syrien. På baserna finns också taktiska kärnvapen. Erdogans huvudmotst­åndare i presidentv­alet, Muharrem Ince, hotade stänga baserna om inte USA lämnar ut Gülen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland