Hufvudstadsbladet

Efterlängt­ad NM-medalj för Alameri

Det väldigt omväxlande ridvädret i Sverige passade Desirée Alameri och Þeyr utmärkt. De tog hem en bronsmedal­j i nordiska mästerskap­en för islandshäs­tar.

- VILLE BENGS

De nordiska mästerskap­en för islandshäs­tar tävlades förra veckan i Margareteh­of i Sverige. Finlandssv­enska Desirée Alameri från Esbo tog, tillsamman­s med hästen Þeyr fra Guldbaek, tog brons i femgång för ryttare i serien 16-21 år.

– Þeyr var rätt så trött i lördagens final, men vi gjorde trots det väldigt bra ifrån oss, kommentera­r Alameri per telefon från Sverige.

Att Þeyr började få slut på krafterna mot slutet var ingen överraskni­ng då ekipaget deltog i flera grenar i NM och det blev totalt sju prestation­er på sex dagar för hästen. Men en fördel hade Alameri med Þeyr i finalen då väderförhå­llandena blev något dramatiska.

– Under finalen varierade vädret från sol till åska och hagel. Som tur var hade vi tränat med Þeyr under liknande förhålland­en i tävlingar tidigare i år. Han hölls lugn och lyssnade på mig medan andra hästar inte klarade av det.

Bronsmedal­jen var Alameris första på internatio­nell nivå. Hon tävlar sitt sista år i klassen för unga ryttare och detta var en utmärkt språngbräd­a med tanke på fortsättni­ngen.

– Medaljen var något vi suktat efter länge, jag är otroligt glad nu.

– Nu ska Þeyr få en välförtjän­t semester!

Förutom medalj lyckades ekipaget också sätta nytt personligt rekord på 100 meters speedpasse­t.

Sammanlagt lyckades det finländska landslaget, bestående av tretton ryttare med femton hästar, samla ihop sex medaljer i NM. Detta resulterad­e i en femteplats bland fem deltagande nationer. Värdnation­en Sverige var framångsri­kast med totalt 24 medaljer.

Säsongen fortsätter för Alameri med en världsrank­ingtävling i Jönköping om ungefär två månader. Även där lär deltagarna bestå av de nordiska ländernas elit.

– I Jönköping tävlas det dessutom samtidigt i banhopp och dressyr, vilket kan möjliggöra att ny publik får ta del av och bli intressera­de av islandshäs­tar, säger Alameri.

 ?? FOTO: CATHARINA SUNESDOTTE­R ?? Desirée Alameri (t.h.) tog brons i femgång i de unga ryttarnas serie. Segern■ gick till danska Maja Nymann Blitskov.
FOTO: CATHARINA SUNESDOTTE­R Desirée Alameri (t.h.) tog brons i femgång i de unga ryttarnas serie. Segern■ gick till danska Maja Nymann Blitskov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland