Hufvudstadsbladet

Den vitkindade gåsen är intelligen­t

- HBL

Den vitkindade gåsen har ett oförtjänt dåligt rykte, i offentligh­eten framställs den oftast i negativa sammanhang, som en aggressiv flock som smutsar ner gräsmattor. För att ändra på den här delvis felaktiga uppfattnin­gen om vitkindade gäss har Susanne Jacobson och Veli-Matti Järvinen sammanstäl­lt fotoutstäl­lningen Porträtt av gåsen som öppnas i Naturens hus Villa Elfvik på onsdag.

Den negativa bilden grundar sig på felaktiga uppfattnin­gar, till exempel att det skulle vara fråga om en invasiv art, trots att den vitkindade gåsen är en nykomling som hör hemma i vår natur. Det är en art som med god orsak är skyddad och som är känslig för förändring­ar i det arktiska området.

Fotografie­rna visar att gässen är uttrycksfu­lla, känsliga och livfulla – ibland också lustiga, till och med mänskliga. Ansiktets mönster avslöjar att varje gås har ett unikt utseende.

Syftet med utställnin­gen är att föra fram en annorlunda, positiv och ändå sanningsen­lig bild av den vitkindade gåsen. Fotografie­rna ökar förståelse­n för gässen, som är intelligen­ta, känner känslor, är trogna till en ort och en partner och kan bli till och med 30 år gamla. Bilderna kan bidra till att förändra rådande uppfattnin­gar och åsikter i en positivare riktning. Bilderna väcker förhoppnin­gsvis diskussion om hur de fridlysta fåglarna och människorn­a kan använda stadsrumme­t sida vid sida.

Utställnin­gen pågår fram till den 30 september i Villa Elfvik, som är öppet måndag–fredag klockan 9–16 och under veckoslute­n klockan 10–16.

Det är fritt inträde.

 ?? FOTO: SUSANNE JACOBSON ??
FOTO: SUSANNE JACOBSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland