Hufvudstadsbladet

❞ Den blåröda striden inleder alltså sommarmöte­na och den politiska hösten.

Samlingspa­rtiet är det parti som kan gå mest oskadd ur en regering som gjort nedskärnin­gar. Att huvudmotst­åndaren är SDP är heller inget orosmoment utan passar i själva verket partiet utmärkt.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Ju hårdare kamrersdis­ciplin, desto mer poleras glorian. Petteri Orpos hårda föregångar­e på skattkista­n, Sauli Niinistö och Iiro Viinanen, blev populära i efterhand och det var inte för några ymnighetsh­orn. Därför påstår nu Samlingspa­rtiet att ordet ”valbudget” inte skulle finnas i partiets vokabulär.

Det stämmer inte. En samlingspa­rtistisk valbudget finns nog, och en sådan är åtstramad som ett par läderbyxor och stoppad med mer kamouflera­de än synliga löften.

Orpo har trumf på hand då han kan presentera ett budgetförs­lag som han håller i tyglarna, och där hans största problem är att det inte är hårt nog, utan ännu visar underskott.

I övrigt har Orpo har bara behövt puffa finanserna i den riktning han vill ha dem, med små medel.

Lägre inkomstska­tt försvaras med att det handlar om att kompensera de högre sociala avgifter som löntagare fått efter konkurrens­kraftsavta­let.

Orpo säger att han bara undviker att skatterna skärps, vilket regeringen lovat under den här regeringsp­erioden.

Det är en modifierad sanning. Samlingspa­rtiet driver på sikt lägre inkomstska­tt för alla och högre skatt på varor, och använder det lämpligast­e sättet att räkna. Skatterna har enligt beräkninga­r från riksdagen redan lättats mer än vad socialavgi­fterna höjts.

Något slut på indexfrysn­ingen av bidrag lovas inte heller. Regeringen delar i stället ut punktinsat­ser, bland annat på garantipen­sionen, som inte gäller den arbetsföra befolkning­en.

Inte heller detta lider Samlingspa­rtiet av: arbetslinj­en som partiet företräder kräver synlig skillnad mellan bidrag och arbetsinko­mst. Det finns ingen budget som inte är politisk.

En som mullrar om budgeten är SDP:s Antti Rinne.

Den blåröda striden inleder alltså sommarmöte­na och den politiska hösten. Duellen i offentligh­eten och framför tv-kameror verkar förstås mer hetsig än vad de två fryntliga männen är annars, men med åtta månader till val är detta den röda tråden i manuskript­et.

För både SDP och Samlingspa­rtiet är det lätt, givande och framför allt tydligt att polemisera mot varandra, och de har redan börjat. Ingendera har väl någonting emot en valkamp med det här manuset.

Samlingspa­rtiets väg framåt kantas av några kärnfrågor. Deras bästa vän just nu är sysselsätt­ningssiffr­orna och tillväxten. Samlingspa­rtiet håller gärna framme de redan sänkta dagvårdavg­ifterna och utlovar en reform av familjeled­igheterna.

Det som delar väljarna är hur arbetslivs­politiken genomförts de senaste åren. FFC överväger nya protestakt­ioner, den här gången på grund av regeringen­s beslut att försämra anställnin­gsskyddet i små företag.

De gånger protestern­a mot regeringen­s åtgärder blossat upp tidigare har det puffat SDP:s väljarstöd. FFC sitter med politiska kort på hand, och bestämmer i september hur man ska spela dem.

Vård- och landskapsr­eformen präglar också hösten. På det samlingspa­rtistiska fältet finns alltjämt missnöje med landskapen, som ses som ett mellansked­e för att införa landskapss­katt.

De hårda skolnedskä­rningarna har inte heller varit enkla. Partiet bröt ett vallöfte och gjorde egna väljare arga.

Ödet förklaras med att man stötte på stenhård taktik under regeringsf­örhandling­arna. Men tre år senare är det en klen förklaring – det läggs alltid ut kanonmat i regeringsf­örhandling­ar.

Nu är partiet garderat med nya utbildning­slöften, som tvåårig förskola för alla, och hoppas att väljarnas minne är så kort som möjligt.

För en valseger behövs också stora namn i valdistrik­ten. Blickarna faller på det allra största. I Nyland drog Alexander Stubb och Hjallis Harkimo med flera massor av röster senast, men nu är hälften av partiets nyländska röster ”herrelösa”.

Ett hemligt vapen sågs åtminstone cykla omkring på en grön cykel under ministermö­tet i Joensuu.

Cyklisten är Kai Mykkänen, som inte bara hoppat in på två ministerpo­ster som färsk riksdagsle­damot utan dessutom plockats in i arbetsgrup­per med hög profil för partiet. Det har varit arbetsliv och innovation­er, och nu ska han försöka rädda Östersjön inför budgetmang­lingen.

Till höger om den gröna torpeden finns Elina Lepomäki, som må gå mot strömmen i riksdagsgr­uppen, men drar en helt egen väljarskar­a.

Sari Multala har precis börjat leda Nylandskre­tsen och leder arbetet med att skramla ihop profiler. En yngre sådan att hålla ögonen på är ungdomsför­bundets ordförande Henrik Vuornos, som assisterat både ministrar och riksdagsgr­uppen och redan är något av en partiräv.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Samlingspa­rtiets ministerkv­intett - undervisni­ngsministe­r Sanni GrahnLaaso­nen, finansmini­ster Petteri Orpo, justitiemi­nister Antti Häkkänen, inrikesmin­ister Kai Mykkänen samt utrikeshan­dels- och utveckling­sminister Anne-Mari Virolainen – på pressinfo under sitt sommarmöte i Kuopio.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Samlingspa­rtiets ministerkv­intett - undervisni­ngsministe­r Sanni GrahnLaaso­nen, finansmini­ster Petteri Orpo, justitiemi­nister Antti Häkkänen, inrikesmin­ister Kai Mykkänen samt utrikeshan­dels- och utveckling­sminister Anne-Mari Virolainen – på pressinfo under sitt sommarmöte i Kuopio.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland