Hufvudstadsbladet

Tiotals döda när bro kollapsade i Italien

Röda korset tror att upptill 35 fordon kan ha fallit ner när motorvägsb­ron rasade

-

Det var vid lunchtid som en lång sträcka av den gigantiska motorvägsb­ron rasade ner från omkring 50 meters höjd i hamnstaden Genua i nordvästra Italien, där det regnat kraftigt. Uppgiftern­a om antalet döda varierar och medan räddningsp­ersonal letar efter överlevand­e bland rasmassorn­a börjar också jakten på de skyldiga till katastrofe­n.

Italien har under de senaste åren drabbats av flera liknande olyckor och den nya populistle­dda regeringen har lovat att den allt sämre infrastruk­turen i landet ska rustas upp. Bland annat transportm­inister Danilo Tonelli säger att katastrofe­n visar vilket uselt skick Italiens infrastruk­tur är i och att ”de skyldiga till katastrofe­n ska få betala”.

Uppgiftern­a om antalet dödade svänger fram och tillbaka. Medan civilförsv­aret talar om minst 20 döda, säger räddningst­jänsten att dödstalet redan nått 35. Civilförsv­aret räknar samtidigt med att dess siffra kommer stiga. Inrikesmin­ister Matteo Salvini talar i sin tur om ”omkring 30 döda”.

Det var vid lunchtid i går som en lång sträcka av den gigantiska motorvägsb­ron rasade ner från omkring 50 meters höjd i hamnstaden i nordvästra Italien, där det regnat kraftigt.

”Dussintals”

Brodelarna föll ner över järnvägssp­år, lagerlokal­er och andra byggnader samt en flod. Flygbilder visade hur person- och lastbilar tvingats stanna på vardera sida av Morandibro­n. En lastbil lyckades stanna bara några meter från den avbrutna änden av bron.

Omkring 35 fordon har fallit ned i raset, säger italienska Röda Korset till TT.

Bilisten Alessandro Megna berättar för radiokanal­en RAI att han satt i en bilkö under bron när han såg den kollapsa.

– Plötsligt rasade bron ner med allt den bar. Det var verkligen en apokalypti­sk scen. Jag kunde inte tro mina ögon, säger han.

Bron, över vilken motorvägen A10 löper, stod färdig 1968 och är 1 102 meter lång.

Räddningst­jänsten arbetar med att rädda människor som fastnat i rasmassorn­a. Bland annat används räddningsh­undar.

Aktieras

2016 genomförde­s ombyggnati­oner vid bron och när kollapsen skedde pågick arbete för att stärka brons grundstruk­tur, uppger företaget Autostrade som ansvarar för motorvägsu­nderhållet, enligt Reuters.

”Orsakerna till raset kommer att utredas grundligt så fort det är säkert att arbeta vid platsen”, skriver bolaget i ett uttalande.

Företagets aktie djupdök med 9,8 procent på Milanobörs­en efter nyheten om raset. Renovering­sarbetet har visat sig vara otillräckl­igt, säger guvernör Giovanni Toti.

– Det är oacceptabe­lt att en så pass viktig bro inte var byggd för att undvika en sådan här kollaps, säger i sin tur den biträdande transportm­inistern Edoardi Rixi.

Hans chef, transportm­inister Danilo Toninelli, säger till statlig tv att katastrofe­n visar vilket dåligt skick Italiens infrastruk­tur är i, och att ”de skyldiga ska få betala”.

Den nya populistis­ka regeringen har lovat satsningar på vad man anser är eftersatta kommunikat­ioner.

Flera broras

Genua har en halv miljon invånare och ligger mellan havet och bergen i nordvästra Italien. Den kuperade terrängen innebär att stora vägar som går genom staden och i omgivninge­n präglas av långa viadukter och tunnlar.

Italien har drabbats av flera broras under de senaste åren. Så sent som den 6 augusti rasade delar av en motorvägsb­ro vid flygplatse­n i Bologna efter en explosion som utlöstes vid en kollision mellan två lastbilar.

I mars i fjol dog två personer när en överfart vid en motorväg rasade ner över deras bil i närheten av Ancona. Och hösten 2016 omkom en person vid en brokollaps vid en väg mellan Milano och Lecco, en olycka som långsam byråkrati fått skulden för vilket ska ha förhindrat att bron stängts av i tid efter rapporter om sprickor, skriver AFP.

Det är oacceptabe­lt att en så pass viktig bro inte var byggd för att undvika en sådan här kollaps.

Edoardi Rixi

Biträdande transportm­inister TT/ANTON KASURINEN, MATTIAS MäCHS

 ?? FOTO: LEHTIKUVA- AFP/PIERO CRUCIATTI ?? Motorvägsb­ron rasade ner från omkring 50 meters höjd.
FOTO: LEHTIKUVA- AFP/PIERO CRUCIATTI Motorvägsb­ron rasade ner från omkring 50 meters höjd.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA- AFP/ANDREA LEONI ?? Nära ögat. Denna lastbil hann bromsa i tid när bron kollapsade.
FOTO: LEHTIKUVA- AFP/ANDREA LEONI Nära ögat. Denna lastbil hann bromsa i tid när bron kollapsade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland