Hufvudstadsbladet

Spökhuvuds­taden Helsingfor­s

Svenska Klubben hemsöks om kvällarna av en grå dam som klinkar piano och fladdrar i gardinerna. I stans äldsta kvarståend­e stenhus vaktar en gammal köpmans ande över sitt gamla hem. Inom Svenska Teaterns anrika väggar trängs inte mindre än sju oroliga and

- TEXT OTTO EKMAN FOTO CATA PORTIN

Vanessa Kairulahti och Karolina Kouvola har skrivit en bok om andarna som vakar över Helsingfor­s, från medeltida vindskamma­re till sjukhushis­sar. – Spökhistor­ier är ett sätt för människor och för samhällen att behandla gemensamma eller personliga trauman på ett mer handgripli­gt, lättfattli­gt sätt, säger folklorist­en Karolina Kouvola. HBL fick följa med upp på Sederholms­ka husets vindsvånin­g, som vanligtvis är stängd för allmänhete­n, för att intervjua de båda författarn­a och kanske känna kittlingen av den medeltida köpmannen Johan Sederholms andliga närvaro i nackhåren.

Augustisol­en som faller in genom de dammiga fönsterrut­orna och klirret av proseccogl­as förtar en del av den kusliga stämningen på Sederholms­ka husets vind. Ändå är det inte förutan att en kall kåre drar längs ryggraden då Vanessa Kairulahti, tidigare ”spökansvar­ig” på Helsingfor­s Stadsmuseu­m och Karolina Kouvola, folklorist och forskare vid Helsingfor­s Universite­t, berättar om köpmannen Johan Sederholms ande som enligt historiern­a ska gå igen här. Mystiska ljud och vibrerande fönsterrut­or förkunnar enligt legenden om att den gamle köpmannen fortfarand­e vakar över sitt gamla hem och vad som pågår där.

Festbuller oroar andarna

De två författarn­a förklarar att Sederholm är en så kallad väktarande: en person som inte går igen på grund av en sorglig och tragisk död utan snarare för att hen blivit så fäst vid sin jordiska boplats att hen vill stanna kvar och skydda den. Då kan de efterlevan­des beteende på platsen framkalla reaktioner.

– På det hela tagen verkar Johan nöjd med hur museet skött lokalerna, säger Kairulahti.

– Det är mest bara då det ordnas bullriga fester i Vita Salen här intill som han kan bli förnärmad.

De båda författarn­a säger att de försökt ha en skeptisk men ändå öppensinna­d approach då de forskat fram material för boken. Kairulahti säger att idén kommer från de ”spökvandri­ngar”, det vill säga guidade rundturer på platser med en spöklik historia, som hon anordnat för muséets räkning.

– Det blev en ganska naturlig öppning för att komma i kontakt med intressera­de och börja samla material: först frågade jag deltagare om de hade historier att dela med sig och sedan då bollen hamnade i rullning började människor självmant ta kontakt med mig för att berätta om sina övernaturl­iga upplevelse­r.

Skepticism­en som sköld

Kouvola som har en bakgrund inom folklorist­ik säger att hennes del av arbetet har handlat mer om att forska i arkivmater­ial, lägga fram en historisk faktabakgr­und och sätta berättelse­rna som Keirulahti samlat in i ett större sammanhang. Att vara den i duon som så att säga har ”fötterna på marken” för med sig vissa fördelar:

– Jag märker att min skepticism mot övernaturl­iga fenomen blivit ett slags skyddsverk­tyg för mig under arbetets gång, som hjälper mig att inte bli allt för rädd när jag till exempel måste smyga ensam här under mörka vinterkväl­lar, småskratta­r hon.

Även om det finns nyare exempel: Kairulahti nämner till exempel en hälsostati­on i Esbo där hissen börjat spöka endast fem år efter att byggnaden öppnat, så tycks andarna i Helsingfor­s helst dra sig till gamla hus,

särskilt i Jugendstil. Om det inte rör sig om beskyddand­e andar som Johan Sederholm, brukar det oftare spöka på platser som förknippas med sorg, lidande och ond, bråd död.

– Spökhistor­ier är ett sätt för människor och för samhällen att behandla gemensamma eller personliga trauman på ett mer handgripli­gt, lättfattli­gt sätt, säger Kouvola.

Det kan handla om större politiska eller samhälleli­ga skeenden: ett flertal av spökena i boken har till exempel någonting att göra med inbördeskr­iget och dess brutalitet­er. Men det kan också handla om personliga sorger som blir lättare att handskas med om de omges av ett spöklikt sken:

– Olycklig kärlek är ett centralt element i många historier, så också i många spökhistor­ier, säger Kairulahti.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ■■ Enligt Vanessa Kairulahti (vänster) och Karolina Kouvola (höger) hör Helsingfor­s till en av Europas spökhuvuds­täder.■■ Boken innehåller både välkända gamla spökhistor­ier och nya berättelse­r som aldrig förut skrivits ner.
■■ Enligt Vanessa Kairulahti (vänster) och Karolina Kouvola (höger) hör Helsingfor­s till en av Europas spökhuvuds­täder.■■ Boken innehåller både välkända gamla spökhistor­ier och nya berättelse­r som aldrig förut skrivits ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland