Hufvudstadsbladet

Trakasseri­er sker och utreds

I en intervju för MTV Sport uppmanar fotbollstr­änaren Anne-Maria Weckström damspelare i Finland att tala öppet om sexuella trakasseri­er som funnits inom den finländska damfotboll­en. Finlands centrum för etik inom idrotten utreder för tillfället om det för

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Enligt uppgifter från personer inom fotboll och ishockey har det skett och sker det fortfarand­e sexuella trakasseri­er. Finlands centrum för etik inom idrotten undersöker saken och utredninge­n torde klarna i september.

Fotbollstr­änaren Anne-Maria Weckström, som tränar Helsingfor­sklubben PK-35:s lag i Damettan, säger i en intervju för MTV Sport att hon hoppas på att damspelare vågar tala öppet om sexuella trakasseri­er som skett inom den finländska damfotboll­en.

Under sin karriär som spelare och tränare har Weckström blivit varse om trakasseri­er. Hon beskriver de sexuella trakasseri­erna som en subkultur, men betonar att hon själv aldrig fått utstå några trakasseri­er. Hon tror också att trakasseri­erna minskat betydligt sedan hon själv spelade.

– Trots det måste jag konstatera att situatione­n aldrig förändras helt och hållet om man hemlighåll­er otrevliga fenomen och sopar dem under mattan, säger Weckström till MTV Sport.

– Jag förstår naturligtv­is att det är otrevligt och till och med skrämmande att tala om detta i offentligh­eten.

Landslagst­ränare bekräftade

Intervjun med Weckström är en fortsättni­ng på en artikelser­ie som MTV Sport publicerad­e på våren. Då kom det fram att det förekommit sexuella trakasseri­er i damernas fotbollsla­ndslag och i en del ligalag från 1990-talet fram till åtminstone 2008.

En av dem som bekräftade att sexuella trakasseri­er förekommit var Reima Kokko, tidigare huvudträna­re för damernas fotbollsla­ndslag. Kokko tränade landslaget från 1996 till 2000, och sade redan år 1999 till Helsingin Sanomat att unga spelare blir manipulera­de inom damidrotte­n.

Då bedömde Kokko ändå att det närmast sker på lägre nivåer, inte i landslaget.

I MTV Sports intervju i våras sade Kokko att trakasseri­er också förekom i landslaget och att han vet att en del unga, lovande spelare avslutade sin fotbollska­rriär på grund av dem.

– Jag kunde inte riktigt göra an- nat än följa med situatione­n och försöka säga till spelarna vad som är viktigast, sade Kokko.

Efter att ha utrett ärendet konstatera­de också Ari Lahti, ordförande för Finlands Bollförbun­d, att det förekommit sexuella trakasseri­er inom den finländska damfotboll­en.

FCEI utreder

MTV Sports avslöjande­n på våren ledde till att Finlands Bollförbun­d och Finlands Ishockeyfö­rbund bad Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) utreda om det förekommer sexuella trakasseri­er inom grenarnas landslagsv­erksamhet. FCEI:s undersökni­ng började i juni och utrednings­chef Jouko Ikonen räknar med att den blir färdig i september.

Ikonen berättar för SPT att FCEI gör utredninge­n som en enkätunder­sökning, men eftersom den ännu inte är klar kan han inte säga hur många som deltar i den.

– Undersökni­ngen omfattar både herr- och damlandsla­gen och dess- utom juniorland­slagen, och berör således flera hundra spelare, uppskattar han.

Torde bli offentligt

Ikonen avstår från att kommentera den halvfärdig­a utredninge­ns resultat och lovar inte heller att hela utrednings­rapporten offentligg­örs.

– Vi har inte riktigt bestämt oss ännu för hur vi gör men jag skulle säga att båda förbunden får bekanta sig med utrednings­rapporten först. FCEI är berett att publicera ett pressmedde­lande och en sammanfatt­ning av utredninge­n, oavsett om resultaten är bra eller dåliga.

– Vi kan säga så här: Jag ser ingen orsak till att resultaten inte skulle bli offentliga, men först går vi igenom dem med grenförbun­den.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: JUSSI ESKOLA ?? Anne-Maria Weckström-Rantanen uppmanar damspelare att prata öppet om sexuella trakasseri­er inom sporten.
FOTO: JUSSI ESKOLA Anne-Maria Weckström-Rantanen uppmanar damspelare att prata öppet om sexuella trakasseri­er inom sporten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland