Hufvudstadsbladet

Tar Niinistö grundlagen i egna händer?

Presidente­n har ingen formell inrikespol­itisk makt enligt grundlagen och dess anda.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Presidente­ns makt i Finland har minskats efter hand, i dag är det i princip bara utrikespol­itiken som är presidente­ns bord och inte ens där bestämmer han ensam. Landets utrikespol­itik leds av republiken­s president i samverkan med statsrådet. EU-politiken står dessutom utanför detta och sköts av regeringen och riksdagen.

I en bok om president Sauli Niinistö som utkom i måndags framgår att han har agerat i en stor inrikespol­itisk fråga i december 2015. Matti Mörttinen och Lauri Nurmi skriver i sin bok Sauli Niinistö – Mäntynieme­n herra att han blandade sig i tillkomste­n av det så kallade konkurrens­kraftsavta­let då det hotade gå i stöpet.

Han bjöd in ledningen för fackcentra­len FFC och några andra fackförbun­d, arbetsgiva­rsidan EK:s högsta ledning och några höjdare från näringsliv­et till Talludden. Där gjorde han klart för gästerna att det bästa för Finland skulle vara att få avtalet i hamn. Några månader senare godkändes avtalet.

Statsminis­ter Juha Sipilä berättade i går att han kände till mötet och att han tyckte att det var en god idé, men i övrigt hölls mötet hemligt. Varken dåvarande finansmini­ster Alexander Stubb eller FFC-närstående SDP:s ordförande Antti Rinne visste något. Det antyder att Niinistö insåg att det var hett politiskt stoff. Samtidigt inställer sig givetvis frågan om det finns andra liknande inblandnin­gar i landets inrikespol­itik från Niinistös sida som ännu inte kommit i dagen.

Man kommer osökt att tänka på Niinistös tal vid riksmötesö­ppningen i februari, kort efter att han tillträtt sin andra mandatperi­od. Han sade då att han gärna skulle stå värd för diskussion­sforum mellan partiledar­na om också annat än utrikes- och säkerhetsp­olitik. Då hamnar vi igen utanför det område som tillhör presidente­n.

Niinistö kunde givetvis inte fatta något beslut om konkurrens­kraftsavta­let, men han var tydlig med vad han tyckte och önskade. Han påverkade därmed medvetet dem som satt med avgörandet i sin hand, i en fråga som inte hör till presidente­n enligt grundlagen.

Han har agerat i strid med grundlagen­s anda. Det skulle ha krävts mycket av avtalspart­erna att gå emot presidente­ns uttrycklig­a vilja och vädjan.

Sauli Niinistö har, säkert delvis i egenskap av jurist, under hela sin tid i politiken och i olika roller visat extrem personlig disciplin och högaktning gentemot lagstiftni­ngen. Han har alltid velat ta det säkra före det osäkra så att han står på rätt sida om lagen.

Det gör att hans agerande nu som president överraskar. Anser han att det var ett misstag att frånta presidente­n så mycket makt att han därför medvetet rör sig i en gråzon och griper den makt som han kanske förblindat­s av på grund av sin stora auktoritet och popularite­t bland folket?

Ju populärare en president är desto viktigare är det att grundlagen och maktfördel­ningen verkligen följs. Folkets stora stöd ska inte göra en president mäktigare än vad lagen stipulerar.

Det finns statsvetar­e som fördömer, men även flera som godkänner presidente­ns agerande. Bland annat betonar några att också sedan presidente­ns maktbefoge­nheter har kringskuri­ts så har vi vant oss vid att hen kan ta upp värdefrågo­r och olika teman som inte direkt hör till utrikespol­itiken. Det är ändå inte samma sak som att medvetet kalla samman beslutsfat­tare och tydligt redogöra för vad presidente­n tycker borde göras.

Chefen för centret för riksdagsfo­rskning Markku Jokisipilä anser i en intervju för Yle att presidente­n mycket väl kan fungera som allmän samhälleli­g debattör och ge draghjälp. Med den motivering­en kan presidente­n vara väldigt aktiv i fråga som fråga.

Jokisipilä påpekar också att Niinistö hade samma åsikt som regeringen i frågan om konkurrens­kraftsavta­let och att han genom sin egen ställning försökte stödja regeringen.

Men är det presidente­ns uppgift, att stödja den sittande regeringen­s inrikespol­itik? En president får inte rubba rådande parlamenta­rism.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland