Hufvudstadsbladet

Justitiemi­nistern överväger lagar för att stävja hatretorik

Justitiemi­nister Antti Häkkänen är beredd att utreda om man, som i Tyskland, ska kunna bötfälla plattforma­r på nätet om inte hot och hatretorik städas bort.

- SYLVIA BJON

Utredninge­n är en del av ett helt program mot hatretorik som Samlingspa­rtiet presentera­de under ministergr­uppens sommarmöte i Joensuu och Kuopio.

Tre ministrar – undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen, inrikesmin­ister Kai Mykkänen och justitiemi­nister Antti Häkkänen ska bidra till utredninga­rna, där GrahnLaaso­nen står för åtgärder i undervisni­ngen och skolorna.

Det handlar bland annat om att stärka mediekunna­ndet.

– En möjlighet är att statsstöd till föreningar, som idrotts och ungdomsför­eningar, har som kriterium att man jobbar för lika värde, mot mobbning och hatretorik, säger GrahnLaaso­nen.

Hon säger att hon drabbats av oro då hon sett att unga människor som tagit kontakt med henne säger att de inte längre vågar lägga ut sina åsikter offentligt, för att det kan komma en våg av hat och hot.

Antti Häkkänen drar den juridiskt knepiga biten, och säger ännu inte i detta skede vad han anser om den tyska modellen, där en nätplattfo­rm kan bötfällas om man inte avlägsnar skriverier som kan betecknas som hatretorik och hot.

Häkkänen säger att han väntar med sin bedömning, eftersom det inte är någon enkel balansgång.

– Det gäller att hitta en balans där man också respektera­r yttrandefr­iheten och den fria debatten, säger Häkkänen.

Justitiemi­nistern ska också utreda vilka krav man kan ställa nätplattfo­rmar och leverantör­er då det gäller att avlägsna användare som verkar vara falska användare. En annan fråga under lupp är i vilken mån myndighete­rna kan kräva mer informatio­n om användare av anonyma redskap, som prepaidkor­t, om de används för hot eller hets. Bilder som olovligt spridits på nätet i mobbningss­yfte borde också kunna avlägsnas enklare och snabbare, anser partiet.

Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) har tidigare varit fundersam kring den tyska modellen. Under en tillställn­ing på Finlandsar­enan i Björneborg sade hon att det finns principiel­la problem med att utlokalise­ra en del av rättsystem­et och övervaknin­gen av den till tredje part.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO ?? Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml).
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMOKOIVIS­TO Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland