Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna vill grunda svensk avdelning

- SPT-MIKAEL SJÖVALL

Sannfinlän­darna breddar sin språkpolit­iska repertoar. Partiet planerar en egen svensk avdelning och utlovar mer verksamhet på svenska. Det hävdar partiets representa­nter i Österbotte­n och Nyland.

– Vi har försökt arbeta på bägge språken här i Korsholm, säger Micael Westerholm som är medlem i Sannfinlän­darnas kretsstyre­lse i södra Österbotte­n.

Sannfinlän­darnas krets i södra Österbotte­n har planerat att ordna tvåspråkig­a evenemang under upptakten till riksdagsva­let.

– Det finns många som sympatiser­ar med oss i flyktingfr­ågan. Stötestene­n har oftast varit vår syn på den obligatori­ska undervisni­ngen i svenska i de finskspråk­iga skolorna, säger Westerholm. Har ni mjukat upp er språkpolit­iska linje? – Direkta angrepp mot svenskan var nog mera Sampo Terhos grej, men han hör ju inte till vårt parti längre. Jag upplever att vår ordförande Halla-aho och vår parti sekreterar­e Slunga-Poutsalo har en ganska positiv inställnin­g till svenskan och tvåspråkig­heten.

Enligt Westerholm existerar det bland annat planer på att grunda en svensk avdelning inom partiet.

– En sådan avdelning skulle samla svensksprå­kiga från olika håll i landet, säger Westerholm.

I västra Nyland välkomnar man partiets planer på att höja den tvåspråkig­a profilen. Har ni blivit mer pragmatisk­a i språkfråga­n? – Svårt att säga. Vi motsätter oss språkligt övervälde överlag, säger ordförande Tatu Tyni som basar för Sannfinlän­darnas lokalavdel­ning i Raseborg.

Sannfinlän­darna i Nyland tror att det finns alla chanser att utöka väljarstöd­et i Raseborg.

– Raseborgar­na är väldigt företagsam­ma och fosterländ­ska oavsett språktillh­örighet, säger Tyni.

På partikansl­iet vill ingen kommentera gräsrötter­nas synpunkter om den tvåspråkig­a balansgång­en på grund av ett pågående partistyre­lsemöte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland