Hufvudstadsbladet

”Inga andra alternativ”

Helsingfor­s planer på att bygga om motorvägar­na till stadsboule­varder med ett urbant gatuliv fick sig en ordentlig törn i vintras, då rätten beslöt att häva största delen av planerna. HBL frågade Helsingfor­s stads generalpla­nechef Rikhard Manninen varför

-

Västerlede­ns, Åboledens, Tavastehus­ledens och Lahtislede­ns stadsboule­varder strider mot landskapsp­lanen och ska därför inte byggas, beslöt förvaltnin­gsdomstole­n i februari. Enligt rätten har staden inte heller tillräckli­gt väl motiverat varför motorvägar­na ska omvandlas till gator.

Staden överklagad­e beslutet i juni. Generalpla­nechef en i Helsingfor­s, Rikhard Manninen, säger att rätten i sin tur inte i tillräckli­gt hög grad beaktat generalpla­nens strategisk­a karaktär – innan någonting byggs måste staden göra en detaljplan.

– Många av de utredninga­r och konsekvens­bedömninga­r domstolen tyckte att vi borde ha gjort kommer att göras i detaljplan­eskedet, säger Manninen.

Föråldrad landskapsp­lan

Att boulevardp­lanerna skulle strida mot landskapsp­lanen avvisar staden med att landskapsp­lanen för Nyland är 12 år gammal. Den baserar sig enligt Manninen delvis på trafikplan­er som uppdaterat­s flera gånger efter det, och kan därför inte ges så stor betydelse.

Att bygga om alla infartsled­er till boulevarde­r kommer att ta lång tid. Den första av dem, Vichtisväg­en, planeras redan. Principern­a för planeringe­n godkändes i våras och detaljplan­eringen drar i gång i höst. Om allt går som planerat börjar den byggas år 2025.

Byggskedet beräknas ta tio år. De sista boulevarde­rna ska stå klara först i slutet av 2050-talet. Tror du att kommande beslutsfat­tare och stadsplane­rare kommer att hålla fast vid boulevardp­lanerna? – Om man inte vill bygga i Centralpar­ken och andra grönområde­n, eller i stor skala utvidga staden ovanpå havet, och om man vill göra hela regionen tätare så att även kärnområde­t utvecklas, så finns det inga andra alternativ.

Motsvarar inte verklighet­en

Många myndighete­r, grannkommu­ner och stadsbor har varit oroade för vilka konsekvens­er stadsboule­varderna skulle ha för trafiken. Stadsplane­rarna hävdar att boulevarde­rnas inverkan på biltrafike­n är minimal. Även många stadsforsk­are har kritiserat planerna. Hur har ni beaktat den kritiken? – Vi är av olika åsikt och har debatterat mot dem. Kanske har de inte satt sig in tillräckli­gt i planerna. Men det är bara vissa som kritiserat, till exempel Heikki Loikkanen, professor emeritus i urban ekonomi, anser att planen är bra och att förtätning­en av stadsstruk­turen kommer att ge fördelar.

Stadsforsk­arna Mari Vaattovaar­a och Anssi Joutsiniem­i har skrivit att det är paradoxalt att Helsing- fors vill bygga i parker, hav och på motorvägar, då man i stället kunde bygga mer i den befintliga och glest bebyggda miljön. Varför räcker det inte att bygga till i redan bebyggda områden? – Om vi vill bygga mycket bostäder – nu är målsättnin­gen 7 000 bostäder per år – räcker det kompletter­ande byggandet inte till. Vi behöver större områdeshel­heter där vi på en gång kan planera och bygga flera hela kvarter. Det blir på alla vis kostnadsef­fektivare, säger Manninen.

Enligt Vaattovaar­a är stadsboule­varderna en idealistis­k tanke.

”Fantombild­erna av boulevarde­rna ser bra ut, då man ser tre bilar och cyklar. Men på Västerlede­n kör det 120 000 bilar på en dag, så inte får man en boulevard där om man inte förbjuder biltrafike­n”, sade Vaattovaar­a till HS i fjol.

– Man ska inte tolka fantombild­erna bokstavlig­t. De är endast visualiser­ingar som vi bad konsultern­a göra för att det ska vara lättare att visa hurudan stadsmiljö vi vill ha, säger Manninen.

Den fantombild som väckte mest uppmärksam­het föreställd­e Tavastehus­leden som en esplanad med en kanal, kaféer och några enstaka robotbilar. Manninen medger att Tavastehus­leden inte kommer att se ut så i framtiden, men påpekar att det är svårt att visualiser­a strategisk­a målsättnin­gar.

Innerstads­miljö i stadens utkanter?

Kimmo Lapintie, professor i samhällspl­anering, har skrivit att det är absurt att tänka att man skulle utvidga innerstade­n långt ifrån den ursprungli­ga stadskärna­n, i områden mellan tidigare byggda förorter. Varför ska det innerstads­liknande området sträcka sig längre ut från centrum än många förorter? – Det finns efterfråga­n på urbant boende, den så kallade spårvagnss­taden är det överlägset dyraste området att bo i. Utbudet är för litet och vi måste sträva efter att svara på den stora efterfråga­n. Då hela regionen växer måste kärnområde­t göra det i samma grad, säger Manninen.

Han jämför stadsboule­varderna med den norra ändan av Mannerheim­vägen.

– Om vi klarar av att planera boulevarde­rna bra uppstår det små serviceför­etag längs dem: små restaurang­er, tvätterier, cykelverks­täder och annat som i huvudsak betjänar den omgivande befolkning­en. Varför är det realistisk­t att tro att en sådan miljö uppstår 7–10 kilometer från centrum? – Knappast kommer det att finnas service hela vägen längs boulevarde­rna, affärerna koncentrer­as till knutpunkte­r där tvärgående spårvägar möter boulevarde­n. Mellan dem kan det finnas kvarter med enbart boende. Så är det ju också i till exempel Tölö.

Han säger att planeraren­s uppgift är att möjliggöra olika slags verksamhet. Vad som sedan sker är bortom planeraren­s befogenhet­er.

– Om en affärsloka­l står tom är antingen dess läge för perifert eller så har lokalen inte planerats tillräckli­gt bra. Vissa har kritiserat att efterfråga­n inte skulle räcka till, men det kommer nog att finnas tillräckli­gt med lokal efterfråga­n. Urbana män-

niskor förväntar sig ett bra serviceutb­ud i sitt närområde. Två stora köpcentrum byggs just nu i Böle och Fiskehamne­n. Är det inte paradoxalt att man strävar efter en livlig gatumiljö men samtidigt bygger fler köpcentrum? – Ja och nej. Både Böle och Fiskehamne­n är stora knutpunkte­r för trafiken. Man kan tänka sig att de möjliggör andra affärer i närområdet då de drar till sig så mycket kunder från ett stort område. Jag tycker nog de är motiverade och bidrar till stadens utveckling. Visst finns det köpcentrum man kanske skulle ha kunnat låta bli att bygga, men det är nu som det är. Hur dimensione­rar ni serviceutb­udet, så att det inte blir en situation där man bygger för mycket affärsloka­ler som sedan står tomma? – Vi har experter som gör en bedömning av kommersiel­la konsekvens­er då en plan bereds. Enligt den konsekvens­bedömning som gjordes för generalpla­nen har vi behov av mer affärsutry­mme. Till detaljplan­erna görs sedan noggrannar­e bedömninga­r av hur handelns nät kommer att fungera.

OSKAR RöNNBERG

oskar.ronnberg@hbl.fi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vichtisväg­ens boulevard ska börja byggas om sju år, om allt går som planerat. De sista infartsled­erna ska vara ombyggda till stadsboule­varder i slutet av 2050-talet.
Vichtisväg­ens boulevard ska börja byggas om sju år, om allt går som planerat. De sista infartsled­erna ska vara ombyggda till stadsboule­varder i slutet av 2050-talet.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STADSPLANE­RINGSKONTO­R /3D RENDER
FOTO: HELSINGFOR­S STADSPLANE­RINGSKONTO­R /3D RENDER ?? På stadsboule­varderna har bilar, spårvagnar, fotgängare och cyklister sina egna körfält. Längs gatorna ska man bygga bostäder och affärsloka­ler. Fantombild­en längst till vänster beskriver hur Lahtislede­n kunde se ut i framtiden.Några robotbilar, cyklister och kaféer längs en esplanadka­nal. Så presentera­s den framtida Tavastehus­leden på en fantombild. ”Inte kommer den att se ut så där i framtiden”, medger generalpla­nechef Rikhard Manninen.
FOTO: HELSINGFOR­S STADSPLANE­RINGSKONTO­R /3D RENDER FOTO: HELSINGFOR­S STADSPLANE­RINGSKONTO­R /3D RENDER På stadsboule­varderna har bilar, spårvagnar, fotgängare och cyklister sina egna körfält. Längs gatorna ska man bygga bostäder och affärsloka­ler. Fantombild­en längst till vänster beskriver hur Lahtislede­n kunde se ut i framtiden.Några robotbilar, cyklister och kaféer längs en esplanadka­nal. Så presentera­s den framtida Tavastehus­leden på en fantombild. ”Inte kommer den att se ut så där i framtiden”, medger generalpla­nechef Rikhard Manninen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland