Hufvudstadsbladet

Bilkrasch i London misstänkt terrordåd

- TT/ANTON KASURINEN

Tre personer har skadats sedan en 29-årig bilförare kraschade in i en säkerhetsb­arriär utanför det brittiska parlamente­t i London. Polisen utreder händelsen som en misstänkt terrorhand­ling.

Polisen undersöker två adresser i Birmingham och en i Nottingham med anledning av händelsen.

– Med bakgrund av att detta verkar ha gjorts medvetet, metoden som användes och att parlamente­t är en mycket symbolladd­ad plats, betraktar vi detta som ett terrordåd, säger Neil Basu, chef för Storbritan­niens antiterror­polis, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Den gripne föraren, som är misstänkt för terrorbrot­t, är 29 år gammal, uppger polisen. Enligt säkerhetsm­inister Ben Wallace är han brittisk medborgare med utländsk bakgrund. Mannen var ensam i bilen. Inga vapen hittades efter att den hade genomsökts. Mannen har hittills inte velat samarbeta med utredarna, enligt Basu.

Bilen krockade med flera cyklister och fotgängare innan den kraschade in i säkerhetsb­arriärerna utanför parlamente­t på tisdagsför­middagen. Tre personer har förts till sjukhus. En av dem har allvarliga, men inte livshotand­e skador.

”Mina tankar går till de skadade och jag vill tacka polis och räddningst­jänst för deras snabba och modiga agerande”, twittrar premiärmin­ister Theresa May. Händelsen fördöms också av Londons borgmästar­e Sadiq Khan.

Från andra sidan Atlanten skriver USA:s president Donald Trump: ”Ännu en terroratta­ck i London... Dessa djur är galna och måste hanteras med hårdhet och styrka!”.

En anställd på BBC berättar hur han sett hur bilens förare, till synes medvetet, köra in i en grupp cyklister innan bilen kraschade in i säkerhetsb­arriären.

– Bilen körde över på fel sida av vägen där en grupp cyklister stod och väntade vid ett trafikljus, och plöjde rakt in i dem. Sedan svängde den tillbaka över vägen, accelerera­de och körde i full fart in i barriären, säger vittnet Barry Williams till BBC.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/DANIEL LEAL-OLIVAS ?? Polisen undersöker den kraschade bilen vid parlamente­t.
FOTO: LEHTIKUVA/DANIEL LEAL-OLIVAS Polisen undersöker den kraschade bilen vid parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland