Hufvudstadsbladet

Nu uppmanas kvinnorna i Kina att föda fler barn

I årtionden har Kina begränsat antalet barn som kvinnor tillåts föda. Nu uppmanas de att skaffa fler. Tre år efter det att landet övergav sin ettbarnspo­litik föds fortfarand­e för få barn för att föryngra arbetskraf­ten och försörja den allt äldre befolknin

- TT/CAJSA COLLIN

När kinesiska myndighete­r nyligen avtäckte nästa års frimärken spekulerad­e många kring om motivet – en grisfamilj med tre barn, eftersom 2019 är grisens år – ska ses som ett tecken på att landets strikta regler kring barnafödan­de är på väg att luckras upp ytterligar­e, rapportera­r brittiska BBC.

Ettbarnspo­litiken infördes 1979 för att stävja befolkning­sökningen och innebar bland annat att kvinnor som fick mer än ett barn riskerade böter eller tvingades till abort även långt in i graviditet­en. Den övergavs 2015 då par tilläts att skaffa två barn. Men det har inte varit tillräckli­gt för att vända utveckling­en.

– Kina har problem med en åldrande befolkning och en 1960-talsbubbla, precis som i väst. Nu har man infört en tvåbarnspo­litik men problemen försvinner inte så lätt, säger Kinaanalyt­ikern Kristina Sandklef.

Jag tror att en del välutbilda­de kineser känner att det är för dyrt att skaffa barn över huvud taget. Kristina Sandklef Kinaanalyt­iker

Befolkning­en minskar

I stället för att öka sjönk antalet födslar från 12,9 per 1 000 invånare år 2016 till 12,4 året därpå. Kinas så kallade fruktsamhe­tstal ligger också stadigt på 1,6 barn per kvinna, långt ifrån de 2,1 barn som krävs för att hålla befolkning­en på en stabil nivå, enligt Världsbank­en. Sammantage­t beräknas Kinas befolkning minska med 800 000 människor per år de närmaste tio åren om man inte lyckas vända utveckling­en, enligt landets statistikm­yndighet NBS.

De låga födelsetal­en är en utmaning för arbetsmark­naden. Antalet kineser i arbetsför ålder har minskat stadigt sedan 2012 och enligt tidningen China Daily kan landet förlora upp till 23 procent av arbetskraf­ten till år 2050.

– I storstäder som Shanghai är nästan en tredjedel av befolkning­en över 60. Och med modern hälsooch sjukvård lever folk dessutom allt längre, säger Sandklef.

I en artikel från den statliga nyhetsbyrå­n Nya Kina förklaras de låga födelsetal­en till stor del med att det finns färre kvinnor i fertil ålder. Ettbarnspo­litiken, i kombinatio­n med att familjer av kulturella skäl har föredragit att få söner och aborterat flickor, har gjort att det i dag finns 33 miljoner fler kinesiska män än kvinnor. Dessutom väntar många par med att skaffa barn. Infertilit­et, dyr barnomsorg och skola samt höga bostadspri­ser bidrar också.

Fyrtio år av ettbarnspo­litik gör också att många unga par, som har vuxit upp som ensambarn, nu har två par föräldrar och upp till fyra par mor- och farföräldr­ar att försörja. Många anser sig inte ha råd att skaffa ens ett barn.

– Får man bara ha ett barn satsar du stenhårt på det. Det kräver tid och pengar och många kineser anser sig inte ha råd med mer än ett. Sedan tror jag att en del välutbilda­de kineser känner att det är för dyrt att skaffa barn över huvud taget. Då är det billigare att skaffa hund och satsa på karriären i stället, säger Sandklef.

Dyrare i städer

I en ledare i People’s Daily uppmanades regeringen nyligen att erbjuda mer ekonomiska incitament för att öka barnafödan­det ”särskilt i städer där kostnaden för barn bara blir högre och högre”.

– Ska man lyckas vända utveckling­en kommer kvinnors rättighete­r och ekonomiska incitament att bli avgörande, säger Zhang Zhaoan, som skrivit ledaren, till Nya Kina.

Tvåbarnspo­litiken kommer inte att hjälpa om inte par skaffar ett första barn till att börja med och för att det ska ske anser Zhang att allt från sjukvård och utbildning till skattesyst­em bör ses över.

 ?? FOTO: TT/AP ?? 2015 slopade Kina sin kritiserad­e ettbarnspo­litik, men än har det inte fått önskad effekt.
FOTO: TT/AP 2015 slopade Kina sin kritiserad­e ettbarnspo­litik, men än har det inte fått önskad effekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland