Hufvudstadsbladet

Livet segrar

-

Känslorna är en lika viktig del av människan som förståndet. Beslut och åsikter brukar motiveras med förnuftsar­gument. Inte nu längre. Nu lyfts känslorna fram på ett helt annat sätt och att förankra diskussion­en med faktaargum­ent verkar inte påverka åsikterna. I debatter på sociala medier är det få som ändrar åsikt i en sak som de anser vara riktig. Helt oberoende av tillgängli­g fakta.

Ett exempel på det här är enligt min åsikt Finlands nuvarande utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) som aktivt förbiser fakta och forskning, för han känner sin tro och tror på sin känsla.

Vad betyder andras sexuella självbestä­mmanderätt eller rätt till religions- och samvetsfri­het vid sidan av det?

Problemet med abortlagst­iftningen är inte att graviditet­er avbryts. Problemet är att människors rätt att själva fatta beslut om sin kropp begränsas av lagstiftni­ngen, och om de inte vill vara gravida använder de sig av olika metoder för att avbryta graviditet­en. Genom att förbjuda aborter förhindras inte aborter, däremot förhindras trygga aborter. Det är problemet.

Timo Soini glädjer sig i sin blogg över att ”livet segrar” i och med att senaten i Argentina motsatte sig en ändring av lagen som skulle ha gjort det lättare att få abort. Det här är intellektu­ellt oärligt av magister-minister Soini. Livet segrar inte. Värst drabbar det den del av befolkning­en som inte har resurser att resa till ett land där det är möjligt att tryggt avbryta graviditet­en. De här människorn­a betalar med sitt liv för rätten att besluta om sin egen kropp.

Vid sidan av abort handlar det också om preventivm­edel. De som motsätter sig abort motsätter sig ofta också preventivm­edel. Abort är inget preventivm­edel men det är den sista möjlighete­n att avsluta en icke-önskad graviditet.

Livet segrar när man uppfattar att människor är kapabla och berättigad­e att själva fatta beslut om sin egen kropp.

Men det duger inte för Timo Soini. För han känner sin tro och tror på sin känsla. Enligt The Guardian stöder 60 procent av de argentinsk­a väljarna legalisera­d abort. Folket talade, men var finns stödet för folkets åsikt? Eller gäller det enbart situatione­r där folket tycker på samma sätt som Soini?

Det är skäl att konstatera en självklarh­et: Timo Soini har sin grundlagse­nliga rätt till religionsf­rihet och samvetsfri­het. Den friheten innebär ändå inte rätten att motsätta sig eller begränsa andras rätt till sin egen kropp.

Den viktigaste frågan är hur lojal Finlands utrikesmin­ister är med Finlands linje? Utrikesmin­isteriet är en finländsk institutio­n, inte en kanal för att befrämja den personliga agendan.

 ??  ?? Livet segrar när man uppfattar att människor är kapabla och berättigad­e att själva fatta beslut om sin egen kropp.MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.
Livet segrar när man uppfattar att människor är kapabla och berättigad­e att själva fatta beslut om sin egen kropp.MARYAN ABDULKARIM har vuxit upp i Tammerfors och verkar nu i Helsingfor­s som fri skribent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland