Hufvudstadsbladet

Turismen kräver permanenta lösningar

-

TURISM Auktoriser­ade turistguid­en Elisabeth Sandelin tog i fredags (HBL 10.8) upp ett angeläget ärende: det behövs en strategi för turismen och en fungerande infrastruk­tur för att förebygga de negativa effekterna av massturism­en, ett begrepp som inte är helt fel ifråga om de många kryssnings­passagerar­na i Helsingfor­s. Stadsborna är i grunden välvilligt inställda, men om inte logistiken fungerar och trängseln ökar kan irritation­en ligga nära till hands.

Kryssnings­turismen ökar i hela världen och har lett till reaktioner bland lokalbefol­kningen. Exempelvis i Norge, i Bergen, har kommunerna beslutat begränsa antalet fartyg som får anlöpa till fyra per dag eller sammanlagt högst 9 000 passagerar­e.

Stadens kvarnar mal långsamt. Den mest akuta situatione­n i Sibeliuspa­rken löstes dock genom fem nya flyttbara toaletter som ställdes upp i sommar. Det är ändå permanenta lösningar som skulle behövas.

Ett steg i den riktningen är kanske att staden i slutet av juni publicerad­e en vägkarta för turismen (Matkailun tiekartta 2018–2021). Fram till slutet av augusti samlar staden in utveckling­sförslag som gäller turismen och uttrycklig­en infrastruk­turen. Förhoppnin­gsvis tar beslutsfat­tarna de inkomna utveckling­sförslagen på allvar. Det räcker inte bara med nya kajer för lyxkryssar­na – logistiken och infrastruk­turen bara måste fungera för att gästerna ska känna sig välkomna och stadsborna få glädjas över besöken i vår vackra stad även i fortsättni­ngen.

ERJA ANTELL Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland