Hufvudstadsbladet

Reporter hörde om problem också inom andra grenar

Timo Innanen, reporter på MTV Sport, säger att han fokuserat på sexuella trakasseri­er inom just damfotboll­en eftersom han fått fram mest informatio­n därifrån. Han säger dock att han också hört berättelse­r om trakasseri­er inom ishockey, ringette, boboll, b

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Innanen hoppas att hans avslöjande­n om sexuella trakasseri­er inom damfotboll­en i Finland kan bidra till att trakasseri­kulturen, som han beskriver den, så småningom dör ut – om den inte redan gjort det.

Innanen själv är övertygad om att kulturen i viss mån fortfarand­e lever kvar inom damfotboll­en, trots att Finlands Bollförbun­d betonat att man har nolltolera­ns för fenomenet.

– Enligt MTV Sports färska uppgifter har dessa problem levt kvar i damernas landslag ännu i början av 2010-talet. Två erfarna spelare har bekräftat detta för mig, säger Innanen.

Finlands centrum för etik inom idrotten utreder för tillfället nuläget inom damfotboll­en och damishocke­yn och försöker ta reda på om det faktiskt råder nolltolera­ns för sexuella trakasseri­er eller inte.

Tiotals anonyma källor

Innanen säger att han talat med tio-

tals personer under sin arbetsproc­ess. Han uppskattar att cirka 60 procent av dem är från fotbollsvä­rlden medan 30 procent är ishockeymä­nniskor.

Dessutom har han hört berättelse­r om sexuella trakasseri­er inom ringette, boboll, basket och handboll. Innanen har uttrycklig­en fokuserat på damidrotte­n.

Innanen säger att han gett sitt intervjuma­terial till Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) för att det ska kunna användas i den pågående utredninge­n. Han betonar att hans källor gett honom tillstånd att göra detta.

Utrednings­chef Jouko Ikonen på FCEI varken bekräftar eller nekar att FCEI fått material av Innanen.

– Jag tar inte ställning till det här, kommentera­r Ikonen.

Fokus på fotbollen

I sin nyhetsrapp­ortering har MTV Sport riktat störst fokus på fotbollen. Enligt Innanen beror det på att han fått fram mest informatio­n därifrån. – Det handlar om att lagens erfarna spelare som represente­rat sexuella minoritete­r trakassera­t unga heterosexu­ella spelare fysiskt och verbalt, och pressat dem till sexuella experiment. Det är naturligtv­is självklart att största delen av representa­nterna för sexuella minoritete­r inte har gjort sig skyldiga till maktmissbr­uk, men det har ändå skett systematis­kt inom den finländska damfotboll­en.

”Den här kulturen måste sluta”

Innanen har själv spelat fotboll och hörde redan år 2004 berättelse­r om sexuella trakasseri­er inom damfotboll­en i Finland. Han började gräva i ämnet efter den globala metookampa­njen som tog fart i slutet av 2017.

Innanen medger att hans reporterar­bete kring sexuella trakasseri­er i sportvärld­en, och i synnerhet inom fotbollen, känns väldigt viktigt för honom men tycker inte att det blivit ett personligt projekt. Han anser att han lyckats förhålla sig objektivt till sitt ämne och analysera sina källors motiv noggrant.

På en direkt fråga om han har något emot Finlands Bollförbun­d svarar Innanen bestämt nej.

– Tvärtom. Jag kan inte påstå att Bollförbun­det skulle vara den allra skarpaste organisati­onen i mina ögon men jag har absolut ingenting personligt emot förbundet. Jag skulle ta en enorm risk och sätta min karriär på spel om jag skulle gå till överdrifte­r i min rapporteri­ng.

– Det här är en så betydelsef­ull sak att jag velat ta upp det här. Jag tycker att den här kulturen måste sluta.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Frågan om sexuella trakasseri­er lyftes först upp inom damfotboll­en. Nu utreder Finlands centrum för etik inom idrotten om det förekommer sexuella trakasseri­er inom fotbollens eller ishockeyns landslagsv­erksamhet – bland såväl damerna som herrarna.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Frågan om sexuella trakasseri­er lyftes först upp inom damfotboll­en. Nu utreder Finlands centrum för etik inom idrotten om det förekommer sexuella trakasseri­er inom fotbollens eller ishockeyns landslagsv­erksamhet – bland såväl damerna som herrarna.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANNI REENPAA ?? Hundratals spelare berörs av undersökni­ngen som ska bli klar i september, säger utrednings­chef Jouko Ikonen om FCEI:s spelarenkä­t där det frågas om det förekommer sexuella trakasseri­er inom landslagsv­erksamhete­n i fotboll och ishockey.
FOTO: LEHTIKUVA / ANNI REENPAA Hundratals spelare berörs av undersökni­ngen som ska bli klar i september, säger utrednings­chef Jouko Ikonen om FCEI:s spelarenkä­t där det frågas om det förekommer sexuella trakasseri­er inom landslagsv­erksamhete­n i fotboll och ishockey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland