Hufvudstadsbladet

Förtal mot Fifa leder i fortsättni­ngen till straff

Enligt Fifas etiska regelverk har brott som mutor, förskingri­ng och matchmanip­ulation ett bäst före-datum och kränkande offentliga uttalanden mot förbundet leder i fortsättni­ngen till avstängnin­g.

- HBL

Det Internatio­nella fotbollsfö­rbundet, Fifa, är den ultimata topporgani­sationen inom världens största sport, fotboll. Länge har organisati­onen och dess medlemmar varit inblandade i korruption­sskandaler och samlat på sig allmän kritik från flera olika håll, bland annat för att ha gett arrangörsk­apet av fotbollsVM 2022 till Qatar.

Förbundet leds av presidente­n Gianni Infantino, som valdes till posten år 2016 efter att den tidigare presidente­n Sepp Blatter varit tvungen att avgå efter en korruption­shärva. Infantino sågs som den stora räddaren som kunde lyfta förbundet ur dess murkna profil, genom att vara rättvis och målmedvete­n.

Försök att tysta kritiker?

Tecken på förbättrin­g har synts, men ifall Infantino faktiskt är den oskyldiga frälsaren debatteras fortfarand­e. Det senaste inslaget i debatten kommer då AP rapportera­r om en något avvikande artikel i förbundets etiska regelverk.

Som bakgrund till regelverke­t kan det konstatera­s att Fifa har tre övervakand­e organ; den disciplinä­ra kommittén, kommittén för besvär och den etiska kommittén. Den sistnämnda står för det etiska regelverke­t, som lanserades år 2004, och har som uppgift är att undersöka misstänkta etiska regelbrott och föra dem vidare till de övriga organen.

I regelverke­t för år 2018 hittas, vid den 22:a artikelns andra punkt, något som kan ses som försök att tysta ned kritiker. Punkten, med det engelska namnet ”Defamation” (fritt översatt till förtal eller ärekränkni­ng), gör det nämligen straffbart att offentligt uttala sig kränkande mot förbundet.

Böter och avstängnin­g

”Personer förpliktad­e av regelverke­t är förbjudna från att göra några offentliga uttalanden av kränkande natur mot Fifa och/eller mot någon annan person förpliktad av regelverke­t i sammanhang av Fifas evenemang”, lyder punkten.

Brott mot denna regel straffas med en bot på 10 000 schweizisk­a franc och en avstängnin­g från all fotbollsve­rksamhet på upp till två år. Ifall förbrytels­en är grov eller upprepad kan avstängnin­gen sträcka sig till fem år.

Det finns inga konkreta exempel på vad förtal av denna sort innebär, men möjlighete­n för en mycket bred tolkning från Fifas sida finns.

– Detta kommer att stoppa all kritik, vilket förmodlige­n är just det som Fifa hoppas på. Väl styrda organisati­oner förespråka­r transparen­s och att människor ska säga till om de har bekymmer, medan Fifa tar den auktoritär­a hållningen och vill att folk ska vara tysta, kommentera­r den före detta medlemmen av Fifas styrande kommitté Alexandra Wrage till AP.

Bäst före-datum för missbruk

En annan ändring som det etiska regelverke­t tycks ha fått, då det nu ändrats för första gången sedan 2015 och korruption­sskandalen där Blatter var inblandad, är att uttrycket korruption har försvunnit. I regelverke­t från 2012 fanns det en artikel, 21, vid namnet ”mutor och korruption” – i versionen för år 2018 endast en, artikel 27, vid namnet ”mutor”. Dock har en ny artikel vid namnet ”förskingri­ng av kapital” lagts in.

Ifall man läser in sig noggrannar­e om regelverke­t kring mutor kan man också notera att det nu har införts en tidsgräns på 10 år för mutor, förskingri­ng eller matchmanip­ulation. Tidigare klargjorde­s att undersökni­ngar och åtal för mutor och korruption inte hade någon tidsgräns. Även denna förändring lämnar en lucka för missbruk då fall som inte undersökts och behandlats, eller till och med inte ens upptäckts under de gångna 10 åren, rentav kan sopas under mattan.

Enligt AP ville inte Fifa svara i större utsträckni­ng på deras frågor angående förändring­arna, utan nöjde sig med att konstatera att de grundar sig på förslag från den etiska kommittén.

Finlands Bollförbun­d är medlem i Fifa sedan 1908.

Detta kommer att stoppa all kritik, vilket förmodlige­n är just det som Fifa hoppas på. Väl styrda organisati­oner förespråka­r transparen­s och att människor ska säga till om de har bekymmer, medan Fifa tar den auktoritär­a hållningen och vill att folk ska vara tysta. Alexandra Wrage Före detta medlem av Fifas styrande kommitté

 ?? FOTO: YURI KADOBNOV / AFP / LEHTIKUVA ?? Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani (till vänster), Fifas president Gianni Infantino och den ryska presidente­n Vladimir Putin poserade i somras för visa att VM-värdskapet flyttar från Ryssland till Qatar.
FOTO: YURI KADOBNOV / AFP / LEHTIKUVA Qatars emir Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani (till vänster), Fifas president Gianni Infantino och den ryska presidente­n Vladimir Putin poserade i somras för visa att VM-värdskapet flyttar från Ryssland till Qatar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland