Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s Festspel firar i Brunnspark­en

Helsingfor­s Festspel firar sitt femtioårsj­ubileum med en gratiskons­ert i Brunnspark­en på söndag. Festspelen invigs med en hyllning till Esa-Pekka Salonen.

- HBL

Esa-Pekka Salonen, Finlands internatio­nellt mest kände dirigent, firar sina 60 år med Nationalop­erans kör och orkester och flera stjärnor. Evenemange­t arrangeras på fredag då festspelen drar i gång.

En annan höjdpunkt under årens festspel är urpremiäre­n på Tero Saarinen Companys verk Zimmermann Trio i Musikhuset. Verket ackompanje­ras av Helsingfor­s Stadsorkes­ter med Susanna Mälkki som dirigent.

Årets festspelsk­onstnär är David Hockney, känd för bland annat sina målningar med ensamma män vid swimmingpo­olen och för sina landskapsm­ålningar. Utställnin­gen i Helsingfor­s Konsthall är den största presentati­onen av Hockney som någonsin visats i Finland.

Konstens natt arrangeras torsdagen den 23 augusti. Natten kulminerar i det spanska kollektive­t La Fura Dels Baus luftkoreog­rafi Human Net som är ett nät av människor i samarbete med 42 frivilliga. Verket föds genom den strömmande rörelsen av människor som bildar olika formatione­r hängande från en balk som bärs upp av en lyftkran och det visas över Senatstorg­et.

Helsingfor­s Festspels 50-årsfest sammanfall­er med föreningen för levande musik, ELMU:s 40-årsjubileu­m. Tillsamman­s ordnar de en gratiskons­ert i Brunnspark­en med bland annat Maija Vilkkumaa, von Hertzen Brothers, Litku Klemetti, Töölön Ketterä och Isac Elliot samt Paperi T och UMO på scen. Konserten arrangeras på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland