Hufvudstadsbladet

Skola på svenska sämre än på finska?

HBL bad tre experter ge sin syn på påståenden om den lägre nivån på svensk skolutbild­ning i Finland.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Under 2000-talet har elever i svenska skolor ofta presterat sämre i Pisa-undersökni­ngarna än de finska eleverna.

Teorierna om varför har varit många: slappare skola, icke-behöriga lärare och sämre läromedel är några exempel. Nu visar Pisa-resultaten att skillnaden mellan skolorna har minskat, och i vissa fall har de svenska elevernas resultat gått överträffa­t de finskspråk­igas. Tre experter ger sin syn på lärare, prestation­skraven, de svenska elevernas kunskaper i svenska, familjerna­s attityder och läromedlen­s nivå.

Samlingspa­rtiets och SDP:s partiledni­ngar möttes nästan samtidigt. Samlingspa­rtiet samlades redan på måndagen i Joensuu och fortsatte på tisdagen till Kuopio medan SDP startade i Lojo på tisdagen och fortsatte till Forssa där mötet avslutades på onsdagen.

Socialdemo­kraterna andas lättare och är betydligt ljusare till sinnet nu jämfört med tidigare den här valperiode­n. Orsaken är förstås klar. SDP ligger i täten i opinionsmä­tningarna om stödet för partierna. Trots att tvåan Samlingspa­rtiet inte kommer väldigt långt efter, och trots att Centern i Yles senaste mätning igen klarade sig bättre är den psykologis­ka skillnaden klar.

Det finns också andra orsaker till den socialdemo­kratiska lättnaden. Ännu inför och efter kommunalva­let i april 2017 var det uppenbart att det inom SDP pågick en hård intern maktkamp. Det var ord och inga visor kamraterna emellan och det märktes också i offentligh­eten.

Nu har meningsski­ljaktighet­erna lämnats åt sidan. Inför riksdagsva­let har alla parter insett att de interna konflikter­na är enbart negativa. I stället ser man framåt och är fulla av hopp. Om valsegern inte infrias dyker missämjan säkert upp igen. Även om valet går så bra som socialdemo­kraterna hoppas, ja även om SDP lyckas knipa statsminis­terposten, kan konflikter­na dyka upp igen.

En annan orsak till optimismen är att SDP har fått sitt arbete med innehållsf­rågor på rätt bog. Det har vi kunnat se redan en tid. SDP har offentligg­jort sina programför­klaringar kring många olika samhällsfr­ågor – skatter, barnfattig­dom, läroplikte­n. Partiet har närmare 30 olika arbetsgrup­per med många sakkunniga medlemmar som jobbar med politikens innehåll.

Många socialdemo­krater tycker själva att partiet har kommit ifrån sitt tidigare problem: att skjuta ned andras förslag och att alltid säga nej. Nu kommer man i stället själv med förslag på reformer och strukturel­la förändring­ar. Personer utanför socialdemo­kratin tycker kanske att reformerna alltför mycket handlar om att samhället också i fortsättni­ngen ska ta hand om det mesta. Det ligger å andra sidan i det socialdemo­kratiska dna:t. Det är en ideologisk och politisk linje, precis som Samlingspa­rtiets mission är att minska den offentliga sektorn så mycket som möjligt. Det är bra att skillnader­na kommer fram.

Det är uppenbart att Samlingspa­rtiet och SDP nu slår mot varandra – och det gagnar båda att göra så inför riksdagsva­let. Deras ideologisk­a och politiska utgångspun­kter är så olika att de är goda huvudmotst­åndare för varandra.

Med den sanningen i bakhuvudet är det nästan komiskt att se hur likadana frågor de båda partierna lyfter upp.

Det handlar om familjepol­itik och familjeled­igheter. Det handlar om småbarnspe­dagogik som på sikt ska vara kostnadsfr­i. Det handlar om kostnadern­a för studier på andra stadiet. Det handlar om mobbning och hatretorik, om Östersjön. Dessutom är båda mot basinkomst, vilket är väsentligt med tanke på att den sociala tryggheten ska reformeras.

Visst finns det skillnader. SDP vill förlänga läroplikte­n så att åtminstone stora delar av studierna på andra stadiet omfattas. Samlingspa­rtiet vill stödja bara dem som verkligen inte har råd med skolmateri­alet. SDP vill att hela dagvården på sikt ska vara avgiftsfri, Samlingspa­rtiet talar uttrycklig­en om den småbarnspe­dagogiska delen och en förlängd förskola.

I det här skedet tyder ändå mycket på att SDP och Samlingspa­rtiet mycket väl kan sitta i samma regering efter riksdagsva­let.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland