Hufvudstadsbladet

Rena burkar viktigast

Nu är det dags att ta vara på grönsaker, frukt och bär och fylla på förråden. Det är en härlig känsla när man senare i år kan plocka fram sina inläggning­ar. Vill du göra en romtopf är den färdig att ätas om en dryg månad. Eller varför inte spara den till

- TT/KERSTIN SVENSSON TT/BITTE E:SON FORSBERG

Det viktigaste när man kokar sylt eller lägger in grönsaker i lag är rena burkar. De nydiskade burkarna kan med fördel hettas upp i en 100gradig ugn en halvtimme innan de fylls med bär, frukter och grönsaker.

Här presentera­s en glasmästar­pickles på det som fanns tillgängli­gt, men det är fritt fram att byta ut och lägga in andra grönsaker än de som nämns. Tänk bara på att det är viktigt att lagen täcker det inlagda.

Det är enkelt att lyckas med att koka marmelad om man använder syltsocker som redan innehåller pektin. Vissa tycker om marmelad och sylt med stora bitar i, medan andra vill ha en nästan slät marmelad. Antingen kan man mixa lätt med stavmixer, eller mosa med en potatisstö­t för att få bort bitarna innan sockret tillsätts. Vill man vara säker på att sylten eller marmeladen är lagom tjock kan man hälla en klick på en kall tallrik, ställa den i kylen ett par minuter och sedan dra med skeden igenom. Rinner den inte ihop igen är den klar. Koka annars en stund till, så att mer vätska kokar bort.

För att inläggning­arna ska få lång hållbarhet är renlighet a och o. All frukt, alla bär och alla grönsaker ska vara fräscha och rena och man måste ha nytvättade händer. Diska burkarna, ställ dem på en plåt med en handduk över och placera i kall ugn. Sätt ugnen på 100 grader och låt burkarna stå där i 30 minuter. Skumma sylt och marmelad väl, för det är i skummet som mikroorgan­ismerna som gör att sylten kan mögla finns. Fyll burkarna ända upp och sätt på locken direkt. Det är några enkla råd som gör det lätt att lyckas.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TT/BOSSE NILSSON ?? En marmelad på hallon och nektariner piffar upp höstens kexoch ostaftnar.
FOTO: TT/BOSSE NILSSON En marmelad på hallon och nektariner piffar upp höstens kexoch ostaftnar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland