Hufvudstadsbladet

”Ckp:s Robin Lardot kände till kontakt med kända kriminella”

- STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Åklagaren kräver att också Centralkri­minalpolis­ens chef Robin Lardot döms till villkorlig­t fängelse eller kännbara böter för att han inte ingrep mot narkotikap­olisens illegala metoder.

Robin Lardot fick sin stämningsa­nsökan i går. Ur den framgår det att han senast vid ett möte mellan Helsingfor­spolisen och Centralkri­minalpolis­en den 7 december 2012 fick veta att den av Jari Aarnio ledda narkotikar­oteln vid Helsingfor­spolisen hade flitig och långvarig kontakt med kända kriminella personer. De två polisenhet­erna möttes då för att reda ut sina inflammera­de relationer som var en följd av att narkotikar­oteln vägrade följa de gemensamma spelregler­na i kontaktern­a med undre världen.

Lardot hade bett en underlydan­de reda ut problemen i narkotikap­olisens spaningsve­rksamhet. Ur utredninge­n framgick det att narkotikae­nheten vägrade registrera sina informatio­nskällor.

Statsåklag­are Raija Toiviainen anser att Lardot, som på den tiden jobbade som polisdirek­tör på Polisstyre­lsen, också var medveten om bristerna i narkotikae­nhetens dokumentat­ion av sin verksamhet. Bland annat kunde enheten inte förklara hur den använde sina operativa mobiltelef­oner, som man hade försett de kriminella tipsarna med.

Lardot är den fjärde höga polismyndi­gheten som stämts inför rätta anklagad för att ha försummat att övervaka olaglighet­erna inom Jari Aarnios enhet. Pensionera­de polisdirek­tören Mikko Paatero, förra poliskomme­ndören i Helsingfor­s Jukka Riikonen och den nuvarande kommendöre­n Lasse Aapio fick motsvarand­e stämningsa­nsökningar på tisdagen. Lardot fick vänta en dag längre på sin eftersom statsåklag­aren först i måndags beslöt åtala även honom.

Lardot var chef för Jukka Riikonen vid den tidpunkten statsåklag­aren anser att lagstridig­heterna har begåtts.

Alla fyra åtalas i första hand för brott mot tjänstepli­kt.

Åtalet mot Lardot följer samma ordalydels­er som åtalen mot de tre andra höga polischefe­rna. Som en försvårand­e omständigh­et nämns att den olagliga handlingen pågått under en lång tid.

Tingsrätte­n ansåg att narkotikar­otelns underlåten­het att dokumenter­a sina kontakter med kända storbrotts­lingar möjliggjor­de det för Aarnio att samarbeta med dem. Han dömdes till maximalt fängelsest­raff 13 år. Domen behandlas just nu i hovrätten som väntas komma med utslag ännu i höst.

Huvudrätte­gången mot Aarnios tidigare chefer inleds den 3 september. Även ett lägre polisbefäl står åtalad för brott mot tjänstepli­kt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI
SAUKKOMAA ?? Robin Lardot kände, enligt statsåklag­aren, till hur Jari Aarnio och narkotikar­oteln■ skötte sina kontakter med undre världen.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Robin Lardot kände, enligt statsåklag­aren, till hur Jari Aarnio och narkotikar­oteln■ skötte sina kontakter med undre världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland