Hufvudstadsbladet

”Ändrad arbetsavta­lslag slår hårt mot kvinnorna”

Enligt fackförbun­den PAM och JHL drabbar regeringen­s ändringar i arbetsavta­lslagen speciellt kvinnodomi­nerade branscher och är därmed ett jämställdh­etsproblem.

- SPT

Servicefac­ket PAM och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena JHL kritiserar regeringen­s planer på att ändra arbetsavta­lslagen så att det blir lättare att säga upp personer i företag med under 20 anställda. Enligt PAM:s och JHL:s ordförande, Ann Selin och Päivi Niemi-Laine, drabbar lagändring­en speciellt de kvinnodomi­nerade branschern­a och hotar därmed jämställdh­eten.

– Regeringen borde ha gjort en könskonsek­vensbedömn­ing, säger Selin och Niemi-Laine i ett pressmedde­lande.

Regeringen motiverar ändringen med att den nuvarande arbetsavta­lslagen höjer tröskeln för små före- tag att anställa ny personal. Företagen låter hellre bli att anställa än anställer fel person, anser regeringen.

– Ifall lagen blir verklighet kommer den att tysta ner kvinnorna på arbetsplat­serna. Uppluckran­det av det individuel­la uppsägning­sskyddet ökar oron och gör arbetstaga­re ojämlika utifrån kön och arbetsplat­sens storlek. Kvinnornas ställning på arbetsmark­naden är redan nu sämre än männens och hotet är att situatione­n blir ännu värre, säger de båda fackförbun­dsordföran­dena.

Selin och Niemi-Laine tror inte på regeringen­s motivering. Enligt dem finns det ingen forskning som visar att regeringen­s påstående stämmer.

Regeringen­s propositio­n riktar sig speciellt mot servicebra­nschernas och den offentliga sektorns anställda, eftersom dessa ofta saknar omfattande bestämmels­er om uppsägning­sskydd i sina arbetsavta­l. 70 procent av arbetskraf­ten i dessa branscher är kvinnlig.

Tidigare i veckan kritiserad­es förslaget av Fackförbun­dens centralorg­anisation FFC.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA, MARTTI KAINULAINE­N ?? Päivi Niemi-Laine och Ann Selin fruktar att lagen kommer att tysta ner kvinnorna på arbetsplat­serna
FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA, MARTTI KAINULAINE­N Päivi Niemi-Laine och Ann Selin fruktar att lagen kommer att tysta ner kvinnorna på arbetsplat­serna
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland