Hufvudstadsbladet

Förfallet köpcenter i Botbyhöjde­n ska utvecklas med ägarbostäd­er

Stadsmiljö­nämnden i Helsingfor­s har beslutat att ge bolaget NREP en reservatio­n för att planera och utveckla det förfallna köpcentret Puhos i Botbyhöjde­n.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Samtliga partier i nämnden utom Vänsterför­bundet stod bakom beslutet att ge NREP möjlighet att utveckla köpcentret. Det är inte alla aktieägare som är bakom förslaget. Som HBL berättade på tisdagen är det majoritete­n av aktieägarn­a i fastighets­bolaget Puotinharj­un Puhos som står bakom NREP:s reservatio­n. De mindre aktieägarn­a har motsatt sig och säger sig ha ett alternativ­t förslag, men det förslaget har man aldrig presentera­t.

– Vi godkände NREP:s reservatio­n eftersom det inte finns någon annan konkret plan på hur köpcentret ska renoveras och bostäder byggas. Det andra alternativ­et hade varit att förkasta förslaget, men i brist på alternativ godkände vi planeringe­n. I avtalet med NREP finns ändå en klausul som säger att minoritets­ägarnas åsikter och önskemål måste beaktas. Nu har samtli- ga parter två år tid på sig att förhandla om köpcentret­s framtid innan nämnden antingen godkänner eller förkastar en egentlig plan för Puhos. Om vi förkastar NREP:s förslag om två år får bolaget inga pengar tillbaka som de använt i planeringe­n, säger Tuomas Rantanen (De gröna) som är medlem i stadsmiljö­nämnden.

Rantanen ser helst att de bostäder som byggs vid Puhos är ägarbostäd­er.

– Det finns tillräckli­gt med stadens hyresbostä­der på området. För att minska segregatio­nen vore det bra med ägarbostäd­er, säger Rantanen.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/RICHARD NORDGREN ?? Tuomas Rantanen anser att något måste göras åt köpcentret Puhos som är i dåligt skick.
FOTO: HBL-ARKIV/RICHARD NORDGREN Tuomas Rantanen anser att något måste göras åt köpcentret Puhos som är i dåligt skick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland