Hufvudstadsbladet

Sommarens skogsbränd­er tänjde räddningsv­erket till det yttersta

- PIIPPO SPT/MIKAEL

Räddningsv­erkets utrustning har med nöd och näppe räckt till för att släcka den torra och varma sommarens otaliga bränder i skog och mark. Inrikesmin­isteriet öppnar nu för möjlighete­n att i större utsträckni­ng använda privat materiel för att klara av situatione­r där det brinner på flera ställen samtidigt.

Är bränder i skog och mark det nya normala? Det är en fråga som räddningsv­erket och Finlands beslutsfat­tare blivit tvungna att fundera på under den torra och varma sommaren. Skogar och torvmark har stått i lågor på olika håll i landet, och både antalet bränder och storleken på brandområd­ena har nått exceptione­lla nivåer.

Egentliga Finlands räddningsv­erk ordnade på onsdagen ett informatio­nstillfäll­e om sommarens skogs- och markbrände­r. Förutom räddningsv­erkets representa­nter fanns också inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) och räddningsö­verinspekt­ör Rami Ruuska från Inrikesmin­isteriet på plats på Åbo centralbra­ndstation.

Enligt Inrikesmin­isteriets statistik är det sammanlagd­a antalet bränder i skog och mark hittills i år drygt 3 400 när medeltalet för de tio senaste åren är cirka 2 500. Över 1 600 hektar terräng har brunnit i år, vilket är ungefär två gånger så mycket som de tio senaste årens medeltal. Årets siffror kommer dessutom att stiga en aning eftersom sommaren ännu inte är slut.

All utrustning i bruk

Sommarens bränder, bland dem en drygt 80 hektar stor skogsbrand i kommunen Pyhäranta i Egentliga Finland, har tvingat räddningsv­erket och avtalsbran­dkårer runtom i landet att tänja sig till sitt yttersta. Till exempel branden i Pyhäranta tog flera dagar att släcka och sysselsatt­e som mest 120-130 brandmän. Släcknings­arbetet pågick dag och natt.

– Den här sommaren har visat att ingen klarar sig ensam. I Pyhäranta fick vi mycket hjälp av fyra närliggand­e räddningsv­erk. Det här visar att ett räddningsv­erk måste vara tillräckli­gt stort, så att det för det första klarar av de flesta situatione­r själv och för det andra kan erbjuda hjälp åt grannen om det behövs, sade räddningsd­irektör Jari Sainio från Egentliga Finlands räddningsv­erk.

– Vi balanserad­e på gränsen av vår kapacitet, och hade med nöd och näppe tillräckli­gt materiel.

Räddningsö­verinspekt­ör Ruuska tillade att räddningsv­erkets fordon i själva verket inte räckte till vid alla tillfällen. I slutet av juli skickade Finland flera enheter till Sverige för att hjälpa till med släcknings­arbetet där, vilket resulterad­e i att släcknings­fordonen tog slut när det började brinna i Österbotte­n.

– När räddningsv­erket inte längre kunde skicka ut enheter var man tvungen att ta in materiel från Räddningsi­nstitutet. Lyckligtvi­s fanns där utrustning, sade Ruuska.

Privata luftfarkos­ter till undsättnin­g?

Inrikesmin­ister Mykkänen passade på att berömma räddningsv­erkets insatser på olika håll i landet. Mykkänen betonade vikten av ett smidigt samarbete mellan olika myndighete­r och konstatera­de att till exempel Gränsbevak­ningsväsen­dets helikoptra­r spelat en avgörande roll vid släckninge­n av många bränder.

Också Mykkänen konstatera­de att räddningsv­erkets utrustning löper risk att ta slut om flera stora bränder härjar samtidigt. Enligt honom kunde en lösning vara att effektiver­a koordinati­onen av resurserna genom att utveckla och upprätthål­la tillräckli­gt stora lägescentr­aler.

Dessutom öppnade Mykkänen för möjlighete­n att utveckla en större beredskap att vid behov snabbt kunna hyra in särskilt luftfarkos­ter från privata aktörer.

– I synnerhet helikoptra­r har visat sig vara väldigt nyttiga i släckninge­n av bränder. Vi skulle kanske kunna göra preliminär­a avtal med privata aktörer, så att vi vid behov snabbt kan hyra utrustning från dem, sade Mykkänen som inte verkade pigg på tanken att utrusta räddningsv­erket eller någon annan myndighet med fler helikoptra­r.

– I nuläget är utmaningen den att vi har stora skogsbränd­er kanske en gång vart femte år, och det är förhålland­evis dyrt att upprätthål­la materiel under tidsperiod­er som det inte finns behov för den. Vi måste fundera på om det är en vettig investerin­g för skattebeta­larna att införskaff­a utrustning som används i några veckor vart femte år, motiverade ministern.

Mykkänen lekte också med tanken att EU skulle införskaff­a flygplan för släckning av bränder i skog och mark, men påpekade i samma veva att det snabbt skulle kunna bli svårt att bestämma var flygplanen behövs mest om det brinner samtidigt i olika medlemslän­der.

Varje land måste bära sitt ansvar

Trots att sommaren varit exceptione­ll i Finland har man ändå kommit lindrigare undan än grannlande­t Sverige, där uppskattni­ngsvis 25 000 hektar mark brunnit. Finland skickade i juli ett trettiotal brandmän och flera fordon till Sverige för att hjälpa till med släcknings­arbetet. Operatione­n var två veckor lång.

Inrikesmin­ister Mykkänen sade att Finland också i fortsättni­ngen måste vara beredd att hjälpa sina grannlände­r i släckninge­n av bränder i skog och mark. Han poängterad­e dock att utgångspun­kten måste vara att varje land själv ansvarar för att upprätthål­la en tillräckli­gt stor nationell räddningss­tyrka och att släckninge­n inte kan vara beroende av internatio­nellt samarbete.

Enligt Mykkänen har de svenska skogsområd­ena färre vägar än de finländska, vilket kan ha varit en orsak till att sommarens bränder spred sig över ett så stort område i Sverige. Också Finlands avtalsbran­dkårer har haft en avgörande betydelse i att bekämpning­en av bränderna lyckades bättre på den här sidan om Bottniska viken.

– I största delen av Finland vilar första insatsen vid bränder på avtalsbran­dkårernas axlar. Om den här traditione­n skulle försvinna är det klart att vi inte skulle kunna erbjuda en lika effektiv första insats som nu, eller också skulle vi vara tvungna att förnya resursförd­elningen fullständi­gt, sade Mykkänen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? En omfattande skogsbrand härjade i byn Santtio i Pyhäranta kommun i Egentliga Finland i slutet av juli.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI En omfattande skogsbrand härjade i byn Santtio i Pyhäranta kommun i Egentliga Finland i slutet av juli.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Enligt räddningsö­verinspekt­ör Rami Ruuska från Inrikesmin­isteriet kunde Finland inte genast erbjuda släcknings­hjälp åt Sverige i juli eftersom situatione­n på hemmaplan var så besvärlig.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Enligt räddningsö­verinspekt­ör Rami Ruuska från Inrikesmin­isteriet kunde Finland inte genast erbjuda släcknings­hjälp åt Sverige i juli eftersom situatione­n på hemmaplan var så besvärlig.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Räddningsd­irektör Jari Sainio berättade att Egentliga Finlands räddningsv­erk släckte cirka 250 bränder i skog och mark i juni-juli i år. I fjol var motsvarand­e siffra 130.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Räddningsd­irektör Jari Sainio berättade att Egentliga Finlands räddningsv­erk släckte cirka 250 bränder i skog och mark i juni-juli i år. I fjol var motsvarand­e siffra 130.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland