Hufvudstadsbladet

Ministern berömmer nya djurskydds­lagen – fokus på djurens arttypiska behov

Förlängd betesperio­d för nötkreatur och kontinuerl­ig tillgång till vatten för däggdjur och fåglar. Bland annat det föreslår en propositio­n som ska förbättra djurens välbefinna­nde. Djurskydds­förening vill ha kortare övergångsp­erioder.

- SPt/Mikael sjövall

Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) saknade inte självförtr­oende på onsdagen då han presentera­de regeringen­s propositio­n till en ny lag som ska ange ramarna för djurens välbefinna­nde. Han prisade den höga ambitionsn­ivån och ansåg att Finland nu visar vägen för en hållbar djurskötse­l.

– Vår skrivning om däggdjuren­s och fåglarnas rätt till dricksvatt­en är unik. Vi är säkert det första landet i hela världen som för in en sådan bestämmels­e i lagen, säger minister Jari Leppä.

Jord- och skogsbruks­ministerie­ts propositio­n har varit på remiss sedan vintern. Utifrån de 385 utlåtanden som lämnades in har ministerie­t nu utarbetat en uppdaterad version av lagförslag­et. Ministerie­t har också förlitat sig på 13 utredninga­r och nya forsknings­rön i formulerin­gen av nya paragrafer.

Lagförslag­et överlämnas till riksdagen på hösten.

Förlängda betesperio­der

– Lagförslag­et vill förnya tänkesätte­t i grunden. I stället för att tala om djurskydd och utgå från att det är djur som måste skyddas från vanskötsel så talar vi nu konsekvent om djurens arttypiska behov och välbefinna­nde, säger sakkunniga Tiina Pullola på Jordoch skogsbruks­ministerie­t.

Då det gäller kravet på dricksvatt­en för däggdjur och fåglar föreslår ministerie­t en övergångsp­eriod på nio år för pälsdjursn­äringen. Enligt ett annat förslag ska betesperio­derna för mjölkkor och kvigor förlängas från nuvarande 60 dagar till 90 dagar per år. Rastningen av korna kan enligt förslaget också ske vintertid.

För svinuppföd­ningens del vill regeringen stödja övergången till fri grisning på frivillig väg genom att höja investerin­gsstöden för sådana åtgärder där man övergår från trånga spiltor till fri grisning. Långvarig användning av dräktighet­s- häckar ska också förbjudas efter en övergångst­id på 15 år.

Utöver djurhushål­lningen vid bondgårdar tar Jord- och skogsbruks­ministerie­t också sikte på husdjur. Regeringen vill till exempel införa obligatori­sk identifier­ing och registreri­ng av hundar.

– Vi har för tillfället stora problem med den illegala införseln av utländska hundar som sprider sjukdomar och utgör en hälsorisk i Finland. Den obligatori­ska registreri­ngen kan förebygga en del av de här problemen, säger Jari Leppä.

Enligt Jord- och skogsbruks­ministerie­t ska katternas öde avgöras senare då registreri­ngen av hundarna har slutförts. En annan fråga som ska ses över är hundaveln.

– Vi vill komma åt sådan hundavel som vållar djuren fysiskt lidande. Det finns till exempel hundraser där tikarna inte kan föda utan förlossnin­gshjälp. Sådan avel kommer vi inte att tillåta i framtiden, säger Tiina Pullola.

”Ministerie­t har sänkt ambitionsn­ivån”

Djurskydds­organisati­onen Animalia är inte imponerad av Jord- och skogsbruks­ministerie­ts propositio­n.

– Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä har sänkt ambitionsn­i- vån. Det verkar som att livsmedels­industrins intressen har fått företräde på djurens bekostnad. Frikostiga övergångst­ider på upp till 15 år leder till ett urvattnat lagförslag, säger verksamhet­sledare Mai Kivelä på Animalia.

Enligt Kivelä har ministerie­t backat från de utfästelse­r som man gjorde tidigare i våras.

– Ministerie­t åtgärdar inte kringskärn­ingen av till exempel svinens eller kornas arttypiska behov att röra på sig. Enligt det här lagförslag­et är det fortfarand­e tillåtet att hålla kor fastbundna och svinen i trånga spiltor, säger Kivelä.

Animalia ifrågasätt­er också den långa övergångst­iden för tillgången på dricksvatt­en på pälsdjursf­armer.

– Det är pengarna som styr vad som nu åtgärdas. De stora frågorna blir olösta därför att ministerie­t inte vill försämra lönsamhete­n för etiskt tvivelakti­g djurhushål­lning, säger Kivelä.

Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä tillbakavi­sar kritiken.

– Ifall vi inför alltför strikta regler så leder det till en försämrad konkurrens­kraft för det finska lantbruket. Det här ökar i sin tur importen av utländskt kött som bland annat innehåller antibiotik­a. Det ligger inte i de finska konsumente­rnas intresse, säger Leppä.

 ?? Foto: Lehtikuva/vesa MoiLanen ?? Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) presentera­de regeringen­s propositio­n till ny lag för djurens välbefinna­nde på onsdagen.
Foto: Lehtikuva/vesa MoiLanen Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) presentera­de regeringen­s propositio­n till ny lag för djurens välbefinna­nde på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland