Hufvudstadsbladet

Ny varning för bluffpolis­er i Helsingfor­s

Ytterligar­e två äldre personer har blivit lurade av bluffpolis­er i Helsingfor­s. Lyckligtvi­s hann bedragaren eller bedragarna inte tömma deras konton.

- SPt

Åtminstone två personer har drabbats av en eller flera bluffpolis­er i Helsingfor­s, meddelar polisen. Offren är födda på 1920och 1930-talet. De har kontaktats per telefon av någon som presentera­r sig som polis och uppger att hen utreder ett bedrägerib­rott.

– Personen har sagt att offrens bankkonton är i fara och bett dem lämna sina bankkort på en plats på gatan. Enligt personen är det fråga om en fälla för bedragarna. Offren har även blivit ombedda att uppge sina koder för webbbanken. Båda offren har blivit kontaktade flera gånger, säger förundersö­kningsleda­ren, polisinspe­ktör Klaus Geiger vid Helsingfor­spolisen.

Offren följde bluffpolis­ens råd och lämnade sina bankkort på den utsatta platsen. Båda två insåg ändå att det var frågan om ett bedrägeri innan bluffpolis­en hann tömma deras konton.

Bedragaren eller bedragarna har använt även en annan historia. I den andra historien är personen som ringer en polis eller tulltjänst­eman. Personen hävdar att offret har köpt eller beställt elektronik från utlandet, varefter hen har bett om koder för webbanken eller andra kontouppgi­fter.

Ifall man misstänker att man råkat ut för en bluffpolis bör man göra en polisanmäl­an samt stänga alla bankkort och koder som bedragaren kommit över. Även försök till bedrägerie­r är bra att rapportera.

De aktuella två fallen utreds som grovt försök till bedrägeri och usurpation av tjänsteman­nabefogenh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland