Hufvudstadsbladet

Minister vill säga upp kontraktet med motorvägsb­olaget och ge böter

Italienska politiker försöker reda ut vem som bär skulden för katastrofe­n i Genua. Inrikesmin­ister Salvini antyder att EU:s budgetregl­er har förhindrat nödvändiga investerin­gar i infrastruk­tur. Regeringsp­artnern Femstjärne­rörelsen riktar i sin tur in sig

- TT/ANTON KASURINEN

I strålkasta­rljus har sökandet efter överlevand­e pågått hela natten kring den kollapsade Morandibro­n i Genua. Inrikesmin­ister Matteo Salvini bekräftar att antalet döda har stigit till 38.

– Vi har just nu 38 bekräftade dödsfall och några saknas fortfarand­e, säger han enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Både ett oväder och pågående arbeten kan ha bidragit till katastrofe­n. Men experter talar också om att bron – som designades av den hyllade Riccardo Morandi på 1960-talet – kan ha varit dåligt konstruera­d. Och dagen efter olyckan har de politiska utspelen tagit fart.

Salvini, partiledar­e för främlingsf­ientliga och EU-skeptiska Lega, var snabb att peka finger mot EU och unionens budgetregl­er. Medlemmarn­as budgetunde­rskott får inte överstiga 3 procent. Han antydde att EU:s restriktio­ner kan försätta italienare­s liv i fara.

– Om yttre begränsnin­gar hindrar oss från att satsa på säkra vägar och skolor, så väcker det verkligen frågan om det är rimligt att följa dessa regler. Det får aldrig bli en avvägning mellan finansiell­a regler och italienarn­as säkerhet, sade han på en pressträff enligt Bloomberg.

Hotar med miljardböt­er

Under onsdagsmor­gonen kom också de första kraven på avgångar, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters. På Facebook skriver transport- och infrastruk­turministe­r Danilo Toninelli från Femstjärne­rörelsen (M5S) att ”de som bär ansvar för denna oförsvarli­ga tragedi måste straffas”. Ministern kräver först och främst att hela ledningen för det privata företaget Autostrade per l’Italia ska avgå. Företaget sköter driften och underhålle­t av Italiens motorvägar, inklusive motorvägen A10 som gick över den kollapsade bron. Han säger även att regeringen överväger att säga upp kontraktet med Autostrade per I’Italia och ge dem böter på 150 miljoner euro.

”Om de inte klarar av att underhålla våra motorvägar så kommer staten att göra det” skriver Toninelli och riktar även kritik mot lokala och regionala myndighete­r.

Hans eget parti har dock själva hamnat under lupp. Det har framkommit att M5S listade ett planerat underhåll av den drabbade bron som ett av flera infrastruk­turprojekt som kunde skrotas ifall kostnadern­a överskred nyttan av satsningen. Dessutom har informatio­n på partiets hemsida tagits bort efter olyckan. På den borttagna sidan hävdade partiet att påståenden om tekniska fel i brokonstru­ktionen var ”rena sagorna”, rapportera­r Politico.

Det får aldrig bli en avvägning mellan finansiell­a regler och italienarn­as säkerhet

Matteo Salvini

Italiens inrikesmin­ister

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland