Hufvudstadsbladet

En person gripen i Turkiet för bilbränder­na i Sverige

En ung man har gripits i Turkiet misstänkt för inblandnin­g i bilbränder­na i Västsverig­e. Ytterligar­e två personer sitter anhållna misstänkta för bränderna. Samtidigt vill en svensk polischef att brottsling­ar ska kunna portförbju­das från sina egna bostadso

- TT

Den person som tidigare anhållits i sin frånvaro misstänkt för bilbränder­na i Göteborg har gripits av gränspolis­en i Turkiet, skriver Göteborgs-Posten. Mannen, som är i övre tonåren, blev stoppad vid gränsen.

– Vi fick reda på att den här personen begav sig till Turkiet och utfärdade då en ”no entry” till gränspolis­en där som lyckades gripa personen på plats. Förhoppnin­gen är att han ska återvända under dagen och då ska svensk polis ta hand om honom, säger Dan Windt, chef för lokalpolis­område Syd, till GP.

Ytterligar­e två unga personer, hemmahöran­de i Frölunda, anhölls på tisdagen misstänkta för delaktighe­t i bilbränder­na. Polisen fortsätter även arbetet med att försöka fånga in fler gärningsmä­n.

Under natten till onsdagen kom larm om fyra nya bränder – två av dem i Västra Frölunda där massbränni­ngarna skett dygnet innan.

Enligt uppgift till TT har vittnen sett två ynglingar tända eld på en bil och sedan springa från platsen.

Bränderna i Västra Frölunda var även denna gång bara ett stenkast från bostadshus.

– Bilarna ligger precis intill stora hyreskompl­ex och det förelåg stor spridnings­risk, särskilt till andra bilar, säger Johan Ljung, vakthavand­e befäl vid polisregio­n Väst.

Ytterligar­e två bränder inträffade i regionen sent på tisdagskvä­llen.

Bara minuter senare gick larmet igen, den här gången en bilbrand i Borås.

– Det är samma tillvägagå­ngssätt som de tidigare bränderna, man har slängt något på bilarna och så har de börjat brinna, säger Johan Ljung.

Det är dock oklart om bränderna har något samband med massbränni­ngen av bilar under måndagskvä­llen i Trollhätta­n och Göteborg.

– Det är bara en bil på varje ställe och känns mer random, men det är svårt att säga om det rör sig om samma gäng. Det är tyvärr inte helt ovanligt med bilbränder, säger Ljung.

Den biträdande regionpoli­schefen i Väst, Robert Karlsson, tycker att de som bränner bilar och sysslar med grov kriminalli­tet bör portas från sina egna bostadsomr­åden. Och om de skulle bryta mot förbudet så tycker han att de borde fängslas.

– Om du och jag går på fotboll och bär oss åt som idioter får vi ett förbud mot att tillträda en arena. Om jag terroriser­ar min andra hälft kan jag få besöksförb­ud. Om en person begår brott i Sverige kan den utvisas och få återresand­eförbud, säger Robert Karlsson till Expressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland