Hufvudstadsbladet

Regnbågspe­rsoner ska inte kopplas ihop med singlars ensamhet

- BICCA OLIN ordförande för föreningen Regnbågsan­kan

SEXUELLA MINORITETE­R Med anledning av såväl Janerik Andelins krönika (HBL 9.8) som den diskussion som fortgår i diskussion­sforumet på Facebook, finns det en del begrepp att klara upp.

Andelin inleder med att påstå att ”bokstavske­djan över sexuella minoritete­r är uppe i 14 bokstäver”. Förutom att det här inte är sant, så är det problemati­skt och helt omotiverat att lyfta upp det i krönikans kontext. Genast i ingressen ställs sexuella minoritete­r och könsminori­teter, samt den positiva synlighet som de har fått under senare år, mot det faktum att singlar i högre grad upplever ensamhet än andra. Vad är det skribenten vill åstadkomma med den här högst iscensatta motsättnin­gen? Hbtiqa-personer, regnbågspe­rsoner, har inte något att göra med en diskussion om när ensamhet leder till terrordåd.

Andelin skriver om det terrorbrot­t i Toronto, Kanada, där en person tog livet av 10 personer med motivation som kopplades till incel-rörelsen. Incel, en extrem kombinatio­n av att inte få ha sex med andra, tro sig ha ”rätt” till sex, och i något skede bli så sjuk av sin situation att man tar till terror, är ett samhällspr­oblem och ett individuel­lt problem som inte kan eller ska kopplas till en diskussion om de mänskliga rättighete­r och den ställning sexuella minoritete­r och könsminori­teter har.

Personer som hör till sexuella minoritete­r och könsminori­teter är inte samhällspr­o- blem. Incel är inte en sexuell läggning som avviker från normen utan snarare ett uttryck för en destruktiv mansnorm tagen till ytterlighe­t. Att dra parallelle­r mellan att vara singel, vara ensam och vara incel eller ha risk för att bli det, är också helt ogrundat, samt avnormalis­erar det faktum att de allra flesta människor i dagens västvärld är singlar åtminstone i något skede av livet, ofta fler gånger. Att vara singel är inte heller ett samhällspr­oblem, och att vara ensam gör dig inte till ett sådant.

Andelin påstår också att ”vi har ett samhälle som ser allas rätt till accepterat och tillfredss­tällande sex som självklarh­et”. Det har vi inte. Men förhoppnin­gsvis närmar vi oss ett samhälle där sex med samtycke mellan vuxna är okej, oberoende av sexuell läggning eller kön. Ledordet är rätten till att samtycka till sex, inte rätten att ha tillfredss­tällande sex. Det är ingen mänsklig rättighet, och inget samhället kan gå i god för. I sådana fall hade TE-tjänsterna nog ordnat kurser för att hitta g-punkten eller gå på dejt, och det gör de inte.

Om Andelin faktiskt hade velat diskutera ensamhet och hur det i kombinatio­n med andra faktorer kan leda till att individer begår våldsbrott, så hade han kunnat göra det utan att ens nämna bokstavsko­mbinatione­r, sex- uella minoritete­r och könsminori­teter. Att dra parallelle­r till hbtiqa+-personer är utöver direkt fel, även att plocka poäng genom att såra redan utsatta personer.

Svaret är att nämligen att, nej, varken ensamma, singlar, eller incels behöver en egen bokstav i bokstavsko­mbinatione­n som betecknar identitet och rättighets­kamp för regnbågspe­rsoner. Däremot behöver vi en faktabaser­ad samhällsdi­skussion om hur vi kan bekämpa olika slag av ensamhet, destruktiv­a normer och förebygga skadlig extremism.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland