Hufvudstadsbladet

Ge poliserna högre lön

- Vasabladet Björn Nyberg

Halvvägs in i presentati­onen av sitt budgetförs­lag i onsdags tog finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) sats:

– Och så stärker vi tryggheten, slog han fast. Sedan fortsatte han med att förklara hur: – Antalet poliser bibehålls på nuvarande nivå.

Det är en satsning som heter duga. Okej, budgeten innehåller mer pengar till polisen än tidigare. Men att hålla antalet poliser på samma nivå är knappast något paradigmsk­ifte.

Då var det annat i New York på 1990-talet. New York och Finland är långt från varandra när det gäller kriminalit­et och polisarbet­e, men den amerikansk­a storstaden tas i alla fall ofta fram som ett gott exempel. Sedan 1990 har brottsligh­eten i New York gått ner med över 80 procent.

Olle Wästberg, tidigare svensk generalkon­sul i New York, skriver om det här i Kvartal.se, och förklarar hur det gick till. Allra först ökade man antalet poliser och gav dem mer lön. Enligt Wästberg är ingångslön­en för en New York-polis nu över 3500 euro. Med erfarenhet och skiftestil­lägg kommer de upp i 6700 euro.

En av de framgångsr­ika polischefe­rna i New York var tidigare chef för tunnelbane­polisen. Som sådan såg han till att ta fast plankare, de som åkte gratis. De fick böter, och det visade sig dessutom att var femte var efterlyst och var tionde var beväpnad.

Den här låga toleransen fortsatte polischefe­n med när han blev befordrad. Man tar bort småkrimina­liteten innan den blir större.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ??
FOTO: HBL-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland