Hufvudstadsbladet

Tyskland häver förbud mot nazisymbol­er i spel

-

Tysklands totalförbu­d mot att visa nazistiska symboler i tv- och dataspel har hävts, rapportera­r Sveriges Radios Kulturnytt.

Men det betyder inte att det är fritt fram för spel med hakkors och liknande symbolik på den tyska marknaden. Bara spel som kan räknas som konstverk eller vetenskapl­igt arbete kan beviljas undantag.

– I grunden har ingenting ändrats, nazistsymb­oler är fortfarand­e enligt lag i princip förbjudna. Det som är nytt är att även dataspelst­illverkare kan ansöka om prövning för vissa undantag från förbudet, säger Elisabeth Secker, vd för den tyska medieprövn­ingen till SR.

Regeländri­ngen gör att spel får samma villkor som film i Tyskland. Ansvariga menar att totalförbu­det tidigare fått närmast motsatt effekt.

Som exempel tas Wolfenstei­n II från förra året, vars antinazist­iska budskap anses ha bleknat i den tyska versionen då nazisterna inte fick ha nazisymbol­er. Bland annat tvingades den svenska utvecklare­n Machinegam­es redigera bort Hitlers mustasch ur spelet.

 ?? FOTO: TT/MACHINEGAM­ES ?? Kampen mot nazismen i spelet Wolfenstei­n II: The new colossus blev urvattnad utan hakkors i den tyska versionen, menar de ansvariga.
FOTO: TT/MACHINEGAM­ES Kampen mot nazismen i spelet Wolfenstei­n II: The new colossus blev urvattnad utan hakkors i den tyska versionen, menar de ansvariga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland