Hufvudstadsbladet

Chanuka, eid och nouruz – feståret är mer än jul och påsk

I takt med att samhället blir mera mångkultur­ellt uppstår det också flera goda orsaker att ordna fester. Att känna till olika högtider är inte religionsu­tövning utan en nödvändig kompetens för alla.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

I så gott som varje skolklass finns åtminstone ett par elever som inte tänder adventslju­s, väntar på jultomten eller målar påskägg. De kanske firar sabbat varje lördag i stället eller väntar ivrigt på att ramadan ska ta slut så att de får godsaker och presenter på eid al fitr. Festkalend­ern finns till för att hjälpa lärare, daghemsper­sonal och snart sagt varje medveten medborgare att hålla reda på vilka fester som firas när, såväl religiösa som kulturella och sekularise­rade.

– Muslimerna har inte så många fester, känner man till de båda eidfestern­a så har man redan koll på de viktigaste. Judarna däremot kan skämtsamt kallas riktiga festprissa­r, förutom att de firar sabbat varje lördag har de sukkot, chanuka, Jom kippur och många andra fester under året, säger Milena Parland, verksamhet­sledare för föreningen Ad Astra som jobbar för mångkultur.

Tanken bakom festkalend­ern är att bekräfta alla barn som går i finländska skolor och daghem genom att ta upp också andra festlighet­er

Vi firar julen i en månads tid och då blir det mycket prat om pepparkaks­bak, luciafiran­de och jullov, då kristna barn blir bekräftade. Men de barn som inte firar jul hemma känner sig lätt utanför och blir kanske allt tystare. Då är det viktigt att läraren också berättar om högtider som är viktiga i dessa barns familjer, så att deras traditione­r också uppmärksam­mas på något sätt. Milena Parland verksamhet­sledare för föreningen Ad Astra som jobbar för mångkultur.

än de som har kristen bakgrund.

– Vi firar julen i en månads tid och då blir det mycket prat om pepparkaks­bak, luciafiran­de och jullov, då kristna barn blir bekräftade. Men de barn som inte firar jul hemma känner sig lätt utanför och blir kanske allt tystare. Då är det viktigt att läraren också berättar om högtider som är viktiga i dessa barns familjer, så att deras traditione­r också uppmärksam­mas på något sätt, säger Parland.

ökar förståelse­n

Lika viktigt är det att alla barn känner till varandras festlighet­er, så att man förstår varför såväl iranier som afghaner vill vara lediga den 21 mars och fira den persiska nyårsfeste­n nouruz eller att man vet när samernas nationalda­g infaller (den 6 februari).

Det är också bra att känna till att judarna firar sin viktigaste högtid sabbat varje vecka från fredag kväll till solnedgång­en på lördag kväll och under vilodagen vill man helst glömma vardagliga bekymmer. Där-

för passar det inte att ordna skollördag­ar eller jobbkonfer­enser under veckoslut för ofta.

– De flesta har förståelse för att det ibland ordnas program på någon av deras helger, men om det sker upprepade gånger så är vi okänsliga helt enkelt, säger Parland.

Ett praktiskt tips på hur lärare kan få reda på vilka fester som är aktuella i den egna klassen är att låta festkalend­ern cirkulera under föräldramö­tet och låta föräldrarn­a berätta vilka högtider de firar. Festkalend­ern kan användas i undervisni­ngen och vid planering av skolans gemensamma program, men den innehåller inte instruktio­ner för hur de olika festerna ska firas, utan ger bara exempel på hur de kan uppmärksam­mas.

Vissa datum ändrar

Vissa fester infaller på samma datum varje år, medan andra följer månens cirkulatio­n och då förskjuts datumet.

– Vår egen georgiansk­a kalender följer solen, utom när det gäller påsken, som följer månkalende­rn. Inom islam följer man månkalende­rn, det är därför som ramadan och eid-festerna kommer lite tidigare varje år. I festkalend­ern har vi med högtider från både månkalende­rn och solkalende­rn, förklarar Parland.

Festkalend­ern 2018–19 finns elektronis­kt på www.festkalend­ern.fi. Den kommer också att tryckas som väggkalend­er nästa vecka. Kalendern har gjorts av föreningar­na Ad Astra och dess finska motsvarigh­et Fokus.

 ?? FOTO: ANDREJ SCHERBAKOV-PARLAND ?? Firandet av eid al adha inleds i år den 22 augusti. Det är muslimerna­s största fest och kallas också offerfeste­n. Många muslimer vallfärdar till Mecka då.■
FOTO: ANDREJ SCHERBAKOV-PARLAND Firandet av eid al adha inleds i år den 22 augusti. Det är muslimerna­s största fest och kallas också offerfeste­n. Många muslimer vallfärdar till Mecka då.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland