Hufvudstadsbladet

Flytande lockar som aldrig förr

Efter sommar kommer höst. Första höstteckne­t är den flytande båtutställ­ningen på Drumsö. Under helgen ställer 150 utställare ut 260 båtar, prylar och kläder.

- TEXT: STEFAN LUNDBERG stefan.lundberg@ksfmedia.fi FOTO: CATA PORTIN

Supersomma­ren sätter fart på båtintress­et. Redan före middagstid på torsdagen ringlade kön till biljettluc­kan på Flytande 2018 på Drumsö. Det är hälsosamt att se sin drömbåt ligga i vattnet. Den är inte alls lika stor som när den står på bockarna i Mässcentre­t i februari.

Den fina sommaren tog alla på sängen. Redan före midsommar var efterfråga­n på flytetyg så stor att båtarna helt enkelt tog slut.

– Vårens värmebölja överraskad­e och båthandlar­na kunde helt enkelt inte leverera flera båtar, säger Jarkko Pajusalo, vd för Båtbransch­ens Centralför­bund Finnboat.

Liksom med allt som har med sommaren att göra är säsongen kort och hektisk. De flesta båtarna säljs inom den korta tidsrymden från början av maj till midsommare­n.

Pajusalo kommer därför med ett radikalt förslag, han vill ändra på skolornas sommarlov.

– Det är skäl att utreda en ny periodiser­ing av skolornas sommarlov. Alla de instanser som berörs av lovens placering skall inkluderas i utredninge­n, anser Pajusalo.

Förutom båtbransch­en lider andra med båtlivet förknippad­e näringar såsom turistbran­schen av att säsongen i praktiken inskränker sig till tiden mellan midsommare­n och det första veckoslute­t i augusti.

Att båtbransch­en som helhet håller sig flytande i år kan den tacka vattenskot­rarna för. Sådana såldes det hela 900, vilket är en ökning med 300 jämfört med fjolåret. Majorite- ten kommer från ett land man inte i första hand förknippar med båtliv, Mexiko.

Värmen räddade

Värmebölja­n kunde inte ha kommit lämpligare för båtbransch­en. Trots att värmebölja­n påverkade efterfråga­n i positiv riktning sjönk registreri­ngen av motorbåtar med fyra procent under början av året. Totalt registrera­des 2 200 motorbåtar under årets första hälft.

Samtidigt såldes 10 (tio) segelbåtar. Trenden har varit liknande i många år. De facto såldes det bara fem båtar i fjol under motsvarand­e tid. Ökningen i år är alltså 100 procentig, men segelbåtar­nas popularite­t har rasat.

De eldrivna aktersnurr­orna avsedda för små båtar ökar ständigt sin popularite­t. Under det första halvåret såldes 5 400 stycken.

Båtexporte­n har traditione­llt gått till Sverige och Norge, men den marknaden verkar vara relativt mättad. Däremot ökar försäljnin­gen till länder som Ryssland och Schweiz.

– Schweiz är ett nytt marknadsom­råde och ett mycket krävande sådant, säger Pajusalo.

Hittills i år har finländsk båtindustr­i sålt för tre miljoner euro till det kustlösa landet.

Snurrebåta­rna bildar spaljé längs utställnin­gsbryggorn­a. En typisk finländsk båt är en grå aluminiumb­åt med en grå eller svart snurra. Lite ljus i mörkret kan man ana när Mercury försiktigt börjat lansera också vita modeller, faktiskt i tre olika nyanser.

USA är på den här punkten en föregångar­e. Alla stora båttillver­kare levererar sina båtpaket med motorer i matchande färger. Hos oss är det bara Marino som piggar upp båtmässorn­a genom att hänga Tohatsumot­orer i rosa eller babyblue på sina pastellfär­gade Mustang-retrobåtar.

Princess största båten

Sammanlagt ställs över tvåhundra motorbåtar ut. Också hos oss börjar motorer på 300–400 hästkrafte­r bli allt vanligare, allt oftare två eller tre i bredd.

Mässans största båt är en 65 fots Princess. Alla stora inhemska tillverkar­e är på plats.

Bland segelbåtar­na kan nämnas Lagoon 40-katamarane­n, som har Finlandspr­emiär, den sportiga charterbåt­en More 40, nya tyska Hanse 388, Jeanneaus populära familjeseg­lare Odyssey 319 och danska Xc 35.

För de fiskeintre­sserade utlovas en helt egen brygga med 18 utrustade spinnfiske­båtar. Ännu på torsdagen var dock bara en båt försedd med spinnspön.

Sammanlagt ställs 260 båtar ut. Utställarn­a är 150.

För dem som inte spekulerar på båtar och motorer finns det båtkläder, utrustning och gatukök. Klädoch prylförsäl­jarna lockar med reapris.

Tryck på knappen

En som lyckats med konststyck­et att komma in på den nämnda schweizisk­a marknaden är Kari Sarkkinen, vars firma Alutrack överraskan­de fick leverera en båtslip till Genèvesjön.

– Det var en kvinna som hade fått syn på vår produkt på internet. Hon hörde av sig om det var möjligt att få en sådan skickad till Schweiz. Hon var så nöjd med anläggning­en så jag fick häromdagen en bild på slipen där hon hade dragit upp sin ögonsten, en ribbåt.

– Det skulle finnas en stor marknad i Europa om jag bara hade möjlighet att marknadsfö­ra där. En slip sålde jag nyligen till en arkitekt vid Seineflode­n i Paris.

Båtslipen, som består av en kälke för båten, aluminiump­rofiler som skenor och en elvinsch, vinner terräng hela tiden. Den mindre modellen för ekipage under 650 kg lämpar sig för Finlands populärast­e båtstorlek, den fem meter långa pulpetbåte­n som är försedd med en 30–60 hästkrafte­rs snurra.

– Med en sådan behöver man inte måla båten med giftfärg och så slipper man förtöja den. Bara att trycka på fjärrkontr­ollen så drar den upp båten på torra land på en minut.

Sliparna blir allt vanligare när båtägarna blir äldre och tröttnar på att slita på sina Bustrar.

Tre andra företag, de inhemska Veneroller och Venos och svenska Docky ställer också ut alternativ­a båtslipar för den som föredrar att ta upp båten på den egna stranden.

Veneroller är en mer sofistiker­ad slip där båtägaren väl på land kan kliva ner från båten med hjälp av en trappa som är fäst i slipen.

Venos igen är en genialiskt enkel och lätt lösning med plastmodul­er och handdriven vinsch. Finns för båtar i olika storlek.

Docky är en slip försedd med pontoner och återförsäl­jaren skryter med att man kan lämna pontonerna med båten på i sjön över vintern.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ?? Det finns en växande efterfråga­n på bekväma båtslipar. Den som inte vill veva upp båten manuellt kan göra som Alutracks Kari Sarkkinen och trycka på fjärrkontr­ollen. På bilden glider Marinos retrobåt Mustang upp på land.
Det finns en växande efterfråga­n på bekväma båtslipar. Den som inte vill veva upp båten manuellt kan göra som Alutracks Kari Sarkkinen och trycka på fjärrkontr­ollen. På bilden glider Marinos retrobåt Mustang upp på land.
 ??  ?? Vattenskot­rarna är årets vattenleks­ak. Det har sålts över 900 av dem.
Vattenskot­rarna är årets vattenleks­ak. Det har sålts över 900 av dem.
 ??  ?? Den svarta motorn blir vit. Mercury erbjuder, efter en paus på tiotals år, igen vita motorer, i tre olika nyanser.
Den svarta motorn blir vit. Mercury erbjuder, efter en paus på tiotals år, igen vita motorer, i tre olika nyanser.
 ??  ?? Spinn- och trollingfi­ske från specialkon­struerade båtar är en växande trend. Arton ekipage ställs ut på årets flytande mässa.
Spinn- och trollingfi­ske från specialkon­struerade båtar är en växande trend. Arton ekipage ställs ut på årets flytande mässa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland