Hufvudstadsbladet

7-1

Utgången blev som förväntad då HJK försökte ta in ett näst intill omöjligt försprång mot Olimpija Ljubljana i Europa League-kvalets tredje omgång. Ännu värre var att Olimpija inte bara slog utan totalt utklassade HJK.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

HJK:s dröm om fortsatt spel i Europa fick ett snöpligt slut när slovenska Olimpija Ljubljana utklassade dem.

I tjugo minuter brann ett litet hoppets ljus hos HJK. Men sedan hällde Olimpija Ljubljana och målskytten Issah Abass en hink kallt vatten på HJK:s ljus då han satte in matchen första mål. 19-åringens tredje fullträff mot HJK på en vecka betydde att hemmalaget skulle behöva fem mål på sjuttio minuter för att gå vidare. Inte en chans att det skulle ha hänt.

Tvärtom var det Olimpija som visade var skåpet står och förnedrade HJK ordentligt. Målskillna­den 7–1 på två matcher berättar det mesta om matchparet.

– När man spelar två matcher så brukar det vara det laget som gör basgrejern­a rätt som vinner. De var bra på alla områden och vi var det inte, säger HJK:s födelsedag­sbarn Riku Riski.

– Inte precis den födelsedag jag hade hoppats, säger 29-åringen.

HJK kom inte till många lägen innan Macauley Chrisantus nickade in ett tröstmål på Roni Peiponens inlägg. Klauss hade blött krut och Riski hade några lägen. Det första bara tre minuter in i matchen, men han hann inte få en bra träff på den hårda bollen i straffområ­det.

– Den borde jag ha satt in. Jag reagerade lite långsamt och fick inte bollen mot mål, säger Riski.

HJK:s ryggrad brast på ett fult sätt i mitten av den andra halvan då först Daniel Avramovski petade in en retur mitt bland HJK-försvaret och sedan Rafinha styrde in en boll i eget mål efter ett stolpskott av gästerna.

Fiaskot fullbordad­es på stopptid då Goran Brkic spikade slutsiffro­rna 4–1 från straffpunk­ten efter att otursgubbe­n Rafinha fällt pigga Stefan Savic i straffområ­det.

Sista tredjedele­n av ligan kvar

Det blev fjärde gången i rad som HJK slogs ut ur Europa League-kvalet sedan säsongen 2014-15 då laget efter en bragd mot Rapid Wien gick till gruppspele­t. Efter det har det blivit stopp i playoff, i andra och två gånger i tredje kvalomgång­en. För de övriga tre finländska lagen, FC Lahti, KuPS och Ilves, blev det i år redan stopp i den första Europa Leaguekval­omgången.

Efter sortin mot Olimpija får HJK två och ett halvt dygn på sig att ladda sina batterier och vända blickarna mot den sista tredjedele­n av den inhemska ligan. På söndag, undantagsv­is klockan 13, gästar PS Kemi Tölöstadio­n.

– Vi är alla proffs här. Även om det här var en besvikelse så vänder vi blicken mot Kemi-matchen. Ligatiteln är det som vi ännu kan vinna, säger Riski.

HJK har ett nio poängs försprång till ligatvåan RoPS och tolv poäng ner till säsongens komet Honka som bägge spelat en match mer än Helsingfor­slaget.

Vi är alla proffs här. Även om det här var en besvikelse så vänder vi blicken mot Kemimatche­n. Ligatiteln är det som vi ännu kan vinna. Riku Riski

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Rafinha gjorde ett självmål och orsakade en straff då Olimpija Ljubljana förnedrade HJK i Europa League-kvalet.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Rafinha gjorde ett självmål och orsakade en straff då Olimpija Ljubljana förnedrade HJK i Europa League-kvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland