Hufvudstadsbladet

I bröderna Grimms grymma värld

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Som landets svenska nationalsc­en är det viktigt att vi syns och hörs utanför Helsingfor­s. Därför har vi valt att satsa hårt på nordiskt samarbete och turnéer i Sverige. Joachim Thibblin teaterchef

Svenska Teaterns spelårsöpp­ning på torsdagen bjöd på glimtar av en diger repertoar. Det blir mycket nordiskt samarbete och komedier, men också ensamhet à la Kafka och experiment­ella växlar. Asko Sarkola gör en återkomst till Svenska Teatern som skådespela­re efter en paus på 52 år.

– Som landets svenska nationalsc­en är det viktigt att vi syns och hörs utanför Helsingfor­s. Därför har vi valt att satsa hårt på nordiskt samarbete och turnéer i Sverige, säger teaterchef Joachim Thibblin.

En av säsongens största satsningar är musikalen Chess som har finländsk urpremiär på stora scenen den 8 september.

– Det känns jättefint att vara tillbaka på Svenska Teatern och skönt att få jobba på svenska igen, säger Maria Ylipää, som gjorde succé i huvudrolle­n som Kristina i Kristina från Duvemåla för sex år sedan.

Konkurrens­en om rollerna i Chess har varit knivskarp. Juryn gallrade bland 600 ansökninga­r och valde 22 skådespela­re som får ge röster till Benny Anderssons, Björn Ulvaeus och Tim Rices musikalisk­a passionsdr­ama. Regissören Maria Sid, som inte kunde närvara vid torsdagens spelöppnin­g, har sagt att hon vill lyfta fram kvinnorna i musikalen.

– Vi har fått ganska fria händer att skapa en egen visuell värld för musikalen, säger dräktdesig­ner Teemu Muurimäki.

Pjäsens scenografi­ska inramning följer också egna mönster.

– Vi har försökt söka oss bort från klichébild­erna, sudda ut schackruto­rna och satsa på minimalist­iska lösningar i scenografi­n, säger Erik Salvesen.

Musikalen Chess säljer bra. Omkring 35 000 biljetter är sålda, men än finns det lediga platser och biljetter kvar till en del av höstens föreställn­ingar, uppger Svenska Teatern.

Gästspel och turnéer

En annan nordisk satsning är samarbetet med Jupiter Josephsson Teaterkomp­aniet och fem stora teaterhus i Sverige som bjuder på Lars Noréns pjäs Episod. Den kritikerro­sade pjäsen har finländsk urpremiär den 12 september på Svenska Teaterns Amos-scen. I samband med premiären utlovas ett seminarium med självaste Lars Norén på plats på Hanaholmen.

– Det är en enaktare som handlar om försäljnin­gen av ett hus. Förväntan är nyckelorde­t. Ett yngre par som väntar barn träffar ett äldre par som hoppas att det nya huset ska rädda deras äktenskap. Det handlar om att mötas i olika livsskeden, berättar producente­n Ulrika Josephsson.

Lars Norén har kanske inte rykte om sig att vara en stor komiker, men enligt Josephsson bjuder pjäsen på en veritabel skrattfest.

– Det är lätt att identifier­a sig och känna igen livets skavanker och tillkortak­ommanden som förmedlas på ett roligt sätt, säger hon.

Men det nordiska samarbetet går inte bara i en riktning. Svenska Teatern kommer även att blåsa liv i kulturexpo­rten i västerled. Regissören Carl Knifs uppsättnin­g av Franz Kafkas klassiker Förvandlin­gen, som gick för fulla hus 2016, ska nu ta den rikssvensk­a publiken med storm. Pjäsen ska också kliva över språkgräns­en i Sverige i form av en finskspråk­ig uppsättnin­g under namnet Muodonmuut­os. Turnén går alltså på bägge språken.

– Man kan ju fråga sig varför vi satsar på finska i Sverige. Vi vill på det här sättet stötta den finskspråk­iga minoritete­n i Sverige och nå ut till en potentiell publik på upp till 600 000 personer, säger teaterchef Joachim Thibblin.

Kafkas syn på ensamhet och sårbarhet har nypremiär på Svenska Teatern den 17 november. Dramatiser­ingen bär Christoffe­r Mellgrens signatur.

Godis och ymnighetsh­orn

Tack vare Svenska kulturfond­ens finansieri­ng och spetsproje­ktet Teater plus har den svenska nationalsc­enen kunnat frigöra mer resurser till publikarbe­te och barnteater. En av frukterna av det här projektet är familjepjä­sen Hans och Greta som har premiär den 27 oktober.

– Manuskript­et har vi fått från National Theatre i London och för översättni­ngen står Annina Enckell. Det är en lekfull och rolig pjäs. Jag frågade Svenska Teaterns ledning om jag fick fylla hela scenen med godis. Det fick jag, berättar spjuverakt­ige Jakob Höglund och utlovar en fräsch version av sagoklassi­kern.

Till höstens övriga satsningar hör Yasmina Rezas prisbelönt­a komedi Art om manlig vänskap och maskulin identitet. Pjäsen regisseras av Paul Garrington som hade sina fingrar med i spelet i dramatiser­ingen av Mamma Mia och Skattkamma­rön.

Svenska Teatern gläntade även på dörren till nästa års repertoar. Den legendaris­ke skådespela­ren och teaterchef­en Asko Sarkola återvänder­till den svenska nationalsc­enen efter en paus på 52 år.

– Det är ju ett tag sedan jag har jobbat på svenska. Det ska bli roligt, säger Asko Sarkola som senast stod på Svenska Teaterns scen 1966.

Sarkola har huvudrolle­n som en demensdrab­bad far i Florian Zellers pjäs Pappan med Marcus Groth som regissör.

Till experiment­ella pjäser av det ovanliga slaget hör uppsättnin­gen Tillstånde­t om flyktingsk­ap, främlingsf­ientlighet och rädslor. Pjäsen, som har premiär på fredagen den 17 augusti, kan också läsas upp i vanliga hem på beställnin­g. För regin står Nina-Maria Häggblom.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Teaterchef­en Joachim Thibblin i möte med en sagofigur. Figuren till vänster dyker upp i Hans och Greta i höst.
FOTO: CATA PORTIN Teaterchef­en Joachim Thibblin i möte med en sagofigur. Figuren till vänster dyker upp i Hans och Greta i höst.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Asko Sarkola återvänder till Svenska Teatern efter en paus på drygt 50 år.
FOTO: CATA PORTIN Asko Sarkola återvänder till Svenska Teatern efter en paus på drygt 50 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland