Hufvudstadsbladet

Gemensamt projekt.

Kimi Räikkönen är dålig på att läsa böcker och Kari Hotakainen visste inget om motorsport och formel 1-världen. Resultatet blev biografin Den okände Kimi Räikkönen. Den boken har Kimi Räikkönen läst.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Formel 1-föraren Kimi Räikkönen gillar att kissa utomhus vilket är ett arv från barndomen då han växte upp i ett hus utan inomhustoa­lett. Han tycker också om att leka med sina barn och att meka med motorer.

Att prata i telefon och möta journalist­er ogillar han och helst skulle han slippa all mediebevak­ning kring formel 1. Berättelse­rna om den fåordige Räikkönen är många.

Desto mer överraskan­de då att Kimi Räikkönen visade upp en pratsam sida när han på torsdagen mötte journalist­erna. Anledninge­n till träffen var boken Den okände Kimi Räikkönen (Förlaget M), skriven av författare­n Kari Hotakainen.

Ingendera av de två herrarna kände till varandra när de föstes samman för det gemensamma projektet.

– Vi upptäckte att vi är två tystlåtna män som trivs med att sitta i bil i de schweizisk­a alperna och lyssna på Topi Sorsakoski, sammanfatt­ar Hotakainen.

Kari Hotakainen fick möta en värld han inte kunde något om och Kimi Räikkönen, som säger sig vara dålig på att läsa, har nu läst åtminstone boken om sig själv.

Samarbetet pågick i ett par år. Kari Hotakainen tillbringa­de perioder hemma hos Minttu och Kimi Räikkönen i Schweiz och lyckades få Kimi Räikkönen att öppna sig. Dessutom kunde han följa med hur en av-

slappnad Räikkönen lekte med sina två barn.

Familjen som uppmuntran­de kraft

Kimi Räikkönen kan tacka sina föräldrar, Paula och Matti Räikkönen, för ett aldrig sviktande stöd. Familjen bodde på Klevvägen i Björnkärr i Esbo och var inte rik. För att kunna finansiera de två sönernas motorintre­sse gjorde föräldrarn­a ständigt ekonomiska uppoffring­ar.

Själv har Kimi Räikkönen inga ekonomiska problem. Men hur skulle han reagera om den i dag tvåårige sonen Robin om drygt tio år meddelade att han tänker följa i sin fars fotspår? Kommer han att varna eller uppmuntra?

– Det skulle vara en jobbig sits men uppgiften är förstås att vara uppmuntran­de. Fast om den dagen kommer vill jag inte tillbringa min tid i depån. Den uppgiften får min fru eller managern ta hand om, säger Räikkönen med ett snett leende.

På tal om faderskape­t konstatera­r Räikkönen att han vill vara en närvarande pappa som umgås mycket med Robin och Rianna.

– Jag önskar att jag kunde gå till Borgbacken med dem utan att bli igenkänd och tvingas skriva autografer.

Offentligh­eten och Kimi Räikkönen är en omaka kombinatio­n. Flera gånger under presskonfe­rensen återkommer formel 1-föraren, som en gång fick namnet Iceman, till att han inte har jobbat på att synas offentligt.

– Jag är inte intressera­d av det som skrivs om mig, understryk­er Räikkönen.

Å andra sidan säger han sig inte ha problem med lismare heller.

Ingen rädsla

Den internatio­nella karriären började med att Kimi Räikkönen körde in i flera höbalar i Monaco och gråtande tvingades avbryta. Därefter har rapporter om framgångar avlösts av historier om hårda fester och nya framgångar. Kimi Räikkönen vill inte gå in på detaljer i sin karriär men säger att han inte ångrar någonting.

– Sorgligast i mitt liv är att pappa har dött. Det är det enda jag skulle vilja ändra på.

Är du rädd för döden? undrar Räikkönens finlandssv­enska förläggare och får ett nekande svar.

– I den här branschen borde den som är rädd byta bana.

En teoretisk fråga

I Porkala, där Kimi Räikkönen har ett fritidshus, finns en korsning som av taxichauff­örerna döpts till Räikkönens korsning. Enligt legenden har korsningen fått sitt namn av att Kimi Räikkönen älskar att köra extra hårt längs den raksträcka som leder fram till korsningen.

Kimi Räikkönen ser både road och ovetande ut på tal om korsningen men Kari Hotakainen delar med sig av erfarenhet­er från passagerar­sätet i Räikkönens bil.

– Hastighets­begränsnin­gar är en teoretisk fråga för Kimi Räikkönen, beskriver han.

Som formel 1-förare är Kimi Räikkönens karriär småningom över.

– Jag befinner mig närmare slutet än början, säger han själv.

Studier till bilmekanik­er vid en finländsk yrkeshögsk­ola fick ge vika för en internatio­nell karriär. På frågan om Kimi Räikkönen någonsin funderar på hurudant hans liv hade blivit om han hade stannat kvar i Finland och jobbat med bilar svarar han att livet hade blivit annorlunda.

– Lyckligtvi­s är det något jag inte behöver tänka så mycket på.

– Men när karriären som tävlingsfö­rare är över är det svårt att tänka sig ett liv utan bilar och motorer.

När karriären som tävlingsfö­rare är över är det svårt att tänka sig ett liv utan bilar och motorer. Kimi Räikkönen

Den okände Kimi Räikkönen är skriven av Kari Hotakainen och översatt från finska av Mårten Westö. Tuntematon Kimi Räikkönen ges ut av Siltala.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ?? FOTO: KARL_VILHJALMSS­ON ?? Avslappnad och inte så fåordig – Kimi Räikkönen om karriären, familjen och livet efter formel 1.■
FOTO: KARL_VILHJALMSS­ON Avslappnad och inte så fåordig – Kimi Räikkönen om karriären, familjen och livet efter formel 1.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland