Hufvudstadsbladet

Åbo hedrar offren men ligger lågt

- HBL-SPT

Åbo stadsdirek­tör Minna Arve vill att staden ligger lågt i samband med årsdagen, men hedrar offren.

– Åbo stad kommer inte att uppmärksam­ma saken officiellt på lördag. Vi hedrar minnet av offren, men ordnar inga egna evenemang, säger Minna Arve.

Det gör däremot den nazistiska organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) som planerar att demonstrer­a på Trätorget i Åbo. Arve är försiktig i sina kommentare­r kring NMR:s demonstrat­ion.

– Jag hoppas att folk inte utnyttjar den tragiska händelsen till att främja sina egna politiska intressen. Å andra sidan har vi ju yttrande- och församling­sfrihet i Finland, vilket innebär att vi inte kan förbjuda demonstrat­ionen. Borde inte Åbo stad markera var ni står i frågan? – Vi kommer fortsättni­ngsvis att jobba för att Åbo är en tolerant och vidsynt stad som främjar integratio­nen av olika samhällsgr­upper. Alla Åbobor ska kunna uppleva att de känner sig delaktiga i det lokala samhället, säger Arve.

Förutom NMR:s demonstrat­ion kommer också en demonstrat­ion vid namn Åbo utan nazister att arrangeras i Åbo i morgon. NMR motiverar sin demonstrat­ion också med att hovrätten snart ska behandla Polisstyre­lsens talan om att förbjuda den nazistiska organisati­onen.

Abderrahma­n Bouanane, som dömdes för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte i tingsrätte­n, hade hunnit vara i Finland i över ett år innan han utförde sitt terrordåd. Skyddspoli­sen (Skypo) hade fått ett förhandsti­ps om att mannen visat intresse för radikal islamism men valde att inte fokusera på honom.

Terrorhote­t på samma nivå

Däremot hade Skypo uppdaterat sin uppskattni­ng av terrorhote­t i Finland och höjt hotnivån till nivå två på en fyragradig skala i juni 2017, alltså två månader tidigare.

– Attacken i Åbo kom tyvärr inte som någon överraskni­ng för Skyddspoli­sen, säger biträdande chef Seppo Ruotsalain­en vid Skypo i ett e-postmeddel­ande till nyhetsbyrå­n SPT.

Samma bedömning av terrorhote­t i Finland gäller fortfarand­e.

– Det finns i dagsläget inget som tyder på att hotet skulle minska den närmaste framtiden, sägerhan.

Ruotsalain­en menar att det som hände i Åbo var ett bevis på att verksamhet­smiljön har förändrats de senaste åren. Som ett exempel på förändring­ar nämner Ruotsalain­en att antalet så kallade målpersone­r fördubblat­s på några år. Med målpersone­r avses individer som verkar för terrorism på olika sätt.

– Dessa personers koppling till terrorism är dessutom mer allvarlig och mer direkt än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland