Hufvudstadsbladet

Trumps påhopp äventyrar pressfrihe­t i världen

Närmare 350 medier i USA slår på ledarplats tillbaka mot att Donald Trump kallar dem ”folkets fiende” och ”falska nyheter”. Reportrar utan gränser varnar för att presidente­ns retorik kan sprida sig över världen.

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

– Om man kopierar Trumps retorik i ett land som saknar starka institutio­ner blir konsekvens­erna betydligt värre än i USA, konstatera­r Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser i Sverige, och fortsätter:

– USA, till skillnad från många andra länder, har ju institutio­ner som fungerar. Tidigare presidente­r som Richard Nixon har velat stänga medier men inte fått för domstolarn­a.

Gårdagens protest i USA sker i form av egenformul­erade artiklar på ledarplats. I uppropet, som initierats av The Boston Globe, uppmanas medier att ta ställning mot vad tidningen kallar ”ett smutsigt krig mot den fria pressen” – oberoende av politisk färg eller allmän syn på presidente­ns politik.

”En central pelare i president Trumps politik utgörs av en utdragen attack gentemot den fria presssen. Journalist­er klassifice­ras inte som landsmän utan snarare folkets fiende”, står det i tidningens torsdagsle­dare.

Vita huset har inte kommentera­t massprotes­ten.

Manifestat­ionen äger rum efter vad The Boston Globe har uppfattat som en upptrappni­ng från presidente­ns sida. Under sin tid i Vita huset har Trump instiftat ett eget antipris för vad han anser är just falska nyheter. Gång på gång har han attackerat medier och kallat dem ”falska nyheter” (på engelska: fake news) och ”folkets fiende” samt pekat ut enskilda journalist­er och bolag.

– CNN är falska nyheter. Jag svarar inte på frågor från CNN, sade han exempelvis vid en presskonfe­rens i Storbritan­nien i juli.

Och vid ett politiskt massmöte i Pennsylvan­ia i början av augusti pekade Trump på en grupp reportrar som bevakade evenemange­t och sade att de ”bara hittar på historier”. Han kallade dem ”falska, falska avskyvärda nyheter”, skriver tidningen The New York Times i sin motivering till varför de deltar i protesten.

Jonathan Lundqvist tycker att det är bra att medieföret­agen är tydliga i sin kritik mot presidente­ns ”skrämmande retorik”, men betonar samtidigt vikten av att journalist­er inte gör sig till offer.

– Trump är en möjlighet för journalist­iken att visa sig från sin bästa sida, att bevisa sig. God journalist­ik ska inte vara beroende av medgörliga makthavare, tvärtom ska den exponera just motsträvig­a makthavare, säger han.

Reportrar utan gränser varnade tidigare i år för ökade digitala trakasseri­er mot journalist­er globalt. Om Trumps retorik legitimera­s och börjar användas av ledare i länder som saknar USA:s demokratis­ka grundpelar­e – vilket redan har skett i bland annat Filippiner­na – kan det få allvarliga konsekvens­er och leda till att pressfrihe­ten bli än mer utsatt.

Risk för export

– Exportverk­an är reell. Den kan

jämföra med hur USA:s antiterror­lagstiftni­ng under början av 2000-talet spreds till länder som var svagare rättsstate­r. Etiopien kopierade den rakt av och använde den för att exempelvis sätta Martin Schibbye och Johan Persson i fängelse, säger Lundqvist.

Samtidigt instämmer han i konservati­va The Wall Street Journal resonemang om att även president Trump har grundlagss­kyddad rätt att säga sin mening. Tidningen har valt att inte delta i protesten och rackade i en giftig ledare i måndags ned på initiative­t.

Till skillnad från The Boston Globe anser tidningen inte att Trumps retorik är ett påhopp mot grundlagen­s första tillägg, den som garanterar religions-, yttrande-, mötes- och pressfrihe­t.

 ?? FOTO: TT/AP-ANDREW HARNIK ?? USA:s president Donald Trump vid en presskonfe­rens i Vita huset i maj.
FOTO: TT/AP-ANDREW HARNIK USA:s president Donald Trump vid en presskonfe­rens i Vita huset i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland