Hufvudstadsbladet

Digikunska­per är en fråga om jämlikhet

-

DIGITALISE­RING Dagens samhälle kräver digitala kunskaper av oss alla. Allt fler tjänster erbjuds endast digitalt, dessutom har internet både en social, kulturell och underhålls­mässig betydelse.

Många hänger ändå inte med i utveckling­en. För att råda bot på detta har Yle startat kampanjen ”Aldrig för sent att surfa” där vi alla uppmanas hjälpa våra äldre anhöriga. HBL skriver också 15.9 om it-hjälp för seniorer.

På FDUV vill vi påminna om att det finns många grupper för vilka digitalise­ringen är en utmaning. Personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning är en sådan grupp.

Därför har vi på Lärum/ FDUV utarbetat lättläst material om internet. Det finns bland annat lättlästa handböcker om hur man använder internet tryggt, en lättläst IKT-ordlista och annat lättläst material om IKT. Alla som är ovana att använda internet eller som behöver lära sig hur man rör sig där tryggt kan ha nytta av materialet, allt från barn och seniorer till personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning och en del invandrare.

Digitalise­ringen är förstås inte bara ett hot utan också en möjlighet. En för- utsättning är dock att digitala verktyg utvecklas så att de blir mer tillgängli­ga även för personer med funktionsn­edsättning. Här bör tillgängli­ghet ses ur ett brett perspektiv, så att man exempelvis även beaktar behovet av lättläst informatio­n. Tillgängli­ga webbplatse­r och applikatio­ner gagnar de facto oss alla!

Samtidigt vill vi lyfta fram att det även framöver kommer att finnas behov av betjäning över disk, ansikte mot ansikte. Alla har inte möjlighet att lära sig använda digitala tjänster, även om de får stöd av anhöriga eller andra. Tillgången till informatio­n och tjänster är en fråga om delaktighe­t och jämlikhet. FDUV är intresseor­ganisation­en för svensksprå­kiga personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning.

 ??  ?? CARINA FRONDéN sakkunnig i lättläst IKT, Lärum/FDUVLISBET­H HEMGåRD verksamhet­sledare, FDUV
CARINA FRONDéN sakkunnig i lättläst IKT, Lärum/FDUVLISBET­H HEMGåRD verksamhet­sledare, FDUV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland