Hufvudstadsbladet

Beslutsfat­tarna bör engagera sig i frågan om könsstympn­ing av flickor

- VERONICA KALHORI Esbo

KÖNSSTYMPN­ING Fram till den 15 augusti hade medborgari­nitiativet om förbud mot könsstympn­ing av flickor samlat över 31 700 namn. Men detta antal underskrif­ter är otillräckl­igt för att initiative­t ska tas upp för behandling i riksdagen. För att detta ska bli verklighet krävs minst 50 000 namn.

Könsstympn­ing är ett brott mot mänsklig värdighet och våld mot flickor och kvinnor. Det finns inget exakt register om antal fall i Finland, men det är välkänt att det finns flickor i Finland som har blivit könsstympa­de. Det är ofta så att flickor skickas tillbaka till föräldrarn­as ursprungli­ga hemland där de utsätts för en brutal behandling.

Beslutsfat­tarna bör engagera sig i denna fråga. Det är ganska förvånande hur tyst och likgiltig man är om detta. Det är hög tid att åtgärder vidtas för att förhindra kvinnlig könsstympn­ing. Det behövs ökad övervaknin­g, och det bör finnas konsekvens­er för den som utsätter en flicka för könsstympn­ing.

Finland har en konstituti­on som har till uppgift att skydda grundlägga­nde mänskliga rättighete­r och som måste följas. Föräldrarn­as egen kultur och tro får inte komma före lagen. Vi ska inte acceptera lidande hos flickor. Vi måste alla hålla med om att vi inte kan blunda för brutalitet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland