Hufvudstadsbladet

Marscher mot marginalis­ering

- LI ANDERSSON är partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

I min hemstad Åbo har det ordnats två olika evenemang med namnet Pride inom de senaste två veckorna. Det första var Åbo Pride, bekant från marscher och fester runtom i världen. Pridemarsc­herna, som i dag är kända som glittriga och glada marscher för allas jämlika rättighete­r, föddes på 60-talet i USA som en reaktion på hur polisen våldsamt marginalis­erade lgbt-samfundet. Genom synliga och stora marscher vill man visa att det inte finns något avvikande, skamligt eller marginellt i människors kärlek.

En och en halv vecka senare var det dags för Mad Pride. Mad Pride ordnades första gången i Toronto 1993 och syftet är att rikta uppmärksam­het på psykisk ohälsa. Var femte finländare insjuknar i depression under sin livstid, 700 000 finländare äter psykmedici­n och runt tre procent av befolkning­en insjuknar i psykos. Psykisk ohälsa och mentala problem angår med andra ord på ett eller annat sätt så gott som varenda finländare. Trots det upplever många insjuknade att stigmatise­ring är en av de största faktorerna som förhindrar tillfriskn­ande.

Det finns med andra ord orsak att marschera även för att visa att det inte finns något avvikande, skamligt eller marginellt i psykisk ohälsa.

Trots att psykisk ohälsa angår oss alla på ett eller annat sätt, finns det ändå en kultur av tystnad som måste brytas. Hur ska man bäst stöda en anhörig som insjuknat i depression? Kan man tillfriskn­a helt och hållet, och hur bygger man sin vardag med sin sjukdom? Det finns många som har frågor som bör besvaras, och många som har historier som bör berättas.

En annan faktor som tyvärr ofta förhindrar tillfriskn­ande är bristerna i vården. Från att problemen först uppstår tar det ofta för lång tid innan man kommer in i vårdsystem­et. Höjningarn­a av klientavgi­fterna inom social- och hälsovårde­n samt av självriske­n för läkemedel har försvårat situatione­n för låginkomst­tagare med långvariga sjukdomar. De nuvarande social- och hälsovårds­planerna innebär dessutom att psykvårdst­jänster inte kommer att ingå i det serviceutb­ud som de privata företagen måste erbjuda i social- och hälsovårds­centralern­a. Det är tvärtemot den tanke som hela social- och hälsovårds­reformen ursprungli­gen byggde på, som var att man skall erbjuda även specialise­rade vårdtjänst­er närmare de som behöver hjälp, och stärka vården i såväl hälsovårds­centraler som i till exempel skolor. Nu görs reformen på ett sätt som inte alls tar i beaktande dem som har störst behov av en fungerande vård.

En annan stor fråga är hur man bättre kan öka tillgången på rehabilite­rande psykoterap­i. Självriske­n är ofta mycket hög för personer med små inkomster, trots den ersättning som Folkpensio­nsanstalte­n betalar. Kriteriern­a för att få ersättning av FPA för rehabilite­rande psykoterap­i betonar även starkt arbets- och studieförm­åga. Det är i sig ett skumt uttryck för samhällets syn på vårdens funktion. Psykisk hälsa handlar ju inte bara om att bli frisk för att kunna arbeta igen, utan om vård som är viktig för en människas välbefinna­nde och framtid helt oberoende av ålder eller eventuell arbetssitu­ation. Rätten till en adekvat och god vård borde ses som en mänsklig rättighet, och inte vara något som man måste kämpa för att få då det annars också är svårt i livet.

”Rätten till en adekvat och god vård borde ses som en mänsklig rättighet, och inte vara något som man måste kämpa för att få då det annars också är svårt i livet.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland