Hufvudstadsbladet

Det stumma skriket bakom siffrorna

-

Tvåhundran­ittioåtta flygräder mot mål i Jemen enbart i juni. Det blir nästan tio per dag.

För bombningar­na står Saudiarabi­en och Förenade Arabemirat­en, uppbackade av USA, Storbritan­nien och Frankrike som också förser dem med vapen.

Man kan förstås hävda att de som vill återinstal­lera Jemens president i hans ämbete har FN:s stöd. Presidente­n, Abd Rabbu Mansour Hadi, fälldes från makten 2015 av huthirebel­lerna, som i sin tur stöds av Iran.

Presidente­n har alltså FN:s stöd. Detta används av alla parter som ett beklagligt men nödvändigt argument för allt dödande i ett land där befolkning­en är utarmad och utsatt för den ena koleraepid­emin efter den andra. Samma FN som har gett sitt stöd åt presidente­n har slagit larm om den förtvivlad­e situation som civilbefol­kningen befinner sig i. FN:s generalsek­reterare António Guterres har kallat situatione­n i Jemen för den värsta humanitära katastrofe­n i världen.

Förra veckan dödades 29 barn under 15 år medan ytterligar­e 30 skadades i ett av Saudiarabi­en lett anfall mot en buss med skolbarn som var på väg tillbaka till skolan från en picknick. Bussen hade stannat på ett torg i Dahyan, en del av området kring Jemens huvudstad Sanaa, som kontroller­as av rebellerna, för att barnen skulle få svalka sig med en läsk.

Saudiarabi­en försvarade sig med att attacken var legitim och en vedergälln­ing för rebellerna­s tidigare attack i veckan mot mål i Saudiarabi­en.

FN kräver en opartisk undersökni­ng av händelsen men förslaget godkänns knappast av säkerhetsr­ådet där tre länder som stöder Saudiarabi­en sitter som permanenta medlemmar med vetorätt.

Upprörande bilder på svårt skadade och chockade småbarn levde i nyhetsrubr­ikerna i en dag eller två. Lika fort hade omvärlden glömt de 55 människor och 130 skadade i en tidigare saudiledd attack mot ett fisktorg i hamnstaden Hodeidah, en annan stad i det rebellkont­rollerade området.

Via Hodeidah kommer den största delen av den internatio­nella hjälpen in i landet. Ständiga strider gör logistiken svår. Det sägs att rebellerna är villiga att gå med på att hamnen och staden skulle ställas under FN:s styre men att detta inte passar Saudiarabi­en.

Men huthirebel­lerna är inga fredsduvor med olivkvist i näbben de heller. Missilatta­cker mot saudiska oljetankra­r tvingade Saudiarabi­en att tillfällig­t inställa sina oljelevera­nser och huthirebel­lerna anklagas likaledes för att inte följa internatio­nell lag om att civila ska skyddas i krig.

Av de 298 flygräder mot mål i Jemen som utfördes i juni av den saudiledda koalitione­n uppges en tredjedel ha riktats mot bostadsomr­åden, alltså civila mål.

Internatio­nella Rödakorsko­mmittén ICRC, Unicef och flera andra humanitära organisati­oner försöker förgäves – så verkar det åtminstone – skapa ett medvetande på internatio­nell nivå om den humanitära katastrofe­ns omfattning.

Kommentato­rer i brittiska medier ställer sig kritiska till sin egen regerings vapenlever­anser till Saudiarabi­en och USA får kritik för att inte ställa sig bakom kravet på en opartisk utredning av den saudiska attacken mot skolbussen. ”Saudiarabi­en är en viktig allierad”, sade Vita husets presstales­kvinna och underströk att USA därför tror på saudiernas version av händelsefö­rloppet.

Fredsutsik­terna då?

Försök har gjorts, 2015 i Schweiz och 2016 i Kuwait. FN:s specialsän­debud den brittiske diplomaten Martin Griffiths, meddelade i månadsskif­tet att ett nytt försök till fredssamta­l kommer hållas i Genève den 6 september.

Att saudierna ändå kort därpå genomförde attacken mot fisktorget i Hodeidah har uppfattats som en provokativ aktion och väckt farhågor om att alla parter kanske inte är särskilt intressera­de av att sätta sig ned vid förhandlin­gsbordet.

Mer än 10 000 människor har mist livet i konflikten sedan 2015, en stor del av befolkning­en svälter, det råder brist på mediciner och alla förutsättn­ingar för ett vad man kunde kalla normalt liv. Förutom flygräder pågår strider inne i städerna och i områdena omkring Sanaa. För de 400 000 invånarna som ännu är kvar i Hodeidah är situa tionen katastrofa­l. För de över 50 000 hushåll som har lämnat sina hem i ett försök att komma undan striderna är situatione­n kanske ännu värre. Bakom alla dessa siffror finns en verklighet som inga siffror i världen kan beskriva. Som i så många andra stora katastrofe­r fungerar statistike­n och årtalen också i Jemen nästan som en dimridå som skyler en fruktansvä­rd tragedi med långtgåend­e följder.

De pågående, för att inte tala om frikostiga, vapenlever­anserna till de krigförand­e parterna är ingen lösning. Därför borde de länder som förser Saudiarabi­en och rebellerna med vapen upphöra med leveranser­na åtminstone tills vapnen tystnat i Jemen.

Likhetstec­ken sätts mellan Jemen och radikala islamitisk­a rörelser. Den parallelle­n är inte helt tagen ur luften. Attacken mot det amerikansk­a krigsfarty­get USS Cole i oktober 2000 när fartyget var inne i staden Aden i Jemen för tankning satte djupa spår. Sjutton amerikansk­a soldater dödades och över trettio skadades i attacken som terrornätv­erket alQaida tog på sig ansvaret för.

Men när befolkning­en inte upplever annat än fattigdom, krig och hopplöshet stärks grogrunden för radikala rörelser. Inte tvärtom.

Mera uppmärksam­het och stöd behövs för att fredstreva­ren i Genève verkligen blir av.

Som ett tillfällig­t och rätt kort nedslag i andras verklighet med en kall statistik över dödade och sårade. Så blir vår upplevelse av krig alltför ofta. Vidden av det hela uppfattar vi sällan. YRSA GRÜNE-LUOMA frilansjou­rnalist med utrikesoch säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP ?? 29 barn dödades i förra veckan när deras buss träffades i en saudisk luftattack.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP 29 barn dödades i förra veckan när deras buss träffades i en saudisk luftattack.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland