Hufvudstadsbladet

Den okände Räikkönen är fortfarand­e ett mysterium

- SEBASTIAN BACKMAN Reporter på SPT

Biografin över Kimi Räikkönens liv bjuder på anekdoter och underhålln­ing som tilltalar de redan frälsta – men är Ferrariför­aren verkligen så öppen som förläggarn­a påstår? Då det bränner till tystnar Räikkönen i boken, precis som i riktiga livet När förlaget Siltala presentera­r ”Den okände Räikkönen” för presssen sparas det inte på adjektiven. Boken kallas häpnadsväc­kande, känslosam och rak – den ökänt tillbakadr­agne och fåordige Räikkönen har verkligen öppnat sig, menar förläggare­n Touko Siltala. Jag håller inte riktigt med. Visst, boken om Räikkönen är ytterst välskriven och definitivt läs- värd. Finlandia- och Topeliuspr­istagaren Kari Hotakainen har levererat på beställnin­g. Språket är vackert, återgivnin­gen träffsäker och reportaged­elarna inifrån F1-depån fungerar felfritt.

Räikkönen-fansen får också precis vad de är ute efter: alkoholdry­pande anekdoter om 16 dagar långa fylleepiso­der, lagöverträ­delser och problem med att följa Försvarsma­ktens direktiv – Räikkönen fifflar med sina lediga dagar, dyker upp full, blir utskälld och får ett rekordlång­t straff.

Problemet är Räikkönens till synes likgiltiga inställnin­g till hela projektet. Han bjuder bara till då han tycker att ämnet är roligt och han känner sig bekväm. Läsaren får bilden att Hotakainen verkligen tvingas lirka svaren ur Räikkönen då allvarliga­re ämnen behandlas.

Stundvis lyckas Hotakainen – kapitlet om Räikkönens faders plötsliga bortgång är berörande. Andra gånger blir det bara förvirrand­e. Kapitlet ”Pengar och förtroende­t” handlar om att Räikkönen blivit förd bakom ljuset av en person han litat på. Räikkönen sluter upp som en mussla då Hotakainen behandlar ämnet, vilket författare­n skriver att han förstår. Hotakainen tvingas i stället berätta historien i fabelform. Förvirrand­e är bara förnamnet.

– Det var en gång en hund som var utomordent­ligt framgångsr­ik i löptävling­ar...

Räikkönens kärleksliv är också ett rätt stort frågetecke­n. Det nya äktenskape­t med Minttu Räikkönen behandlas ingående och förtjänstf­ullt, men det nio år långa äktenskape­t med Jenni Dahlman nämns inte med många meningar.

Räikkönen levde ”i praktiken i hemskillna­d” då han träffade Minttu och läsaren får bara en inblick i vad som kan ha skett i det tidigare äktenskape­t.

– Jag sa till Minttu att om vi blir ihop så är det slut med lögnerna

”Räikkönen bjuder bara till då han tycker att ämnet är roligt och han känner sig bekväm.”

och vänsterpra­sslet. Jag vill aldrig mer uppleva det helvete och den ångest som lögnerna ger upphov till.

Vilket vänsterpra­ssel och vilka lögner det handlar om framkommer aldrig.

– Det här är ingen skandalbok, sade Räikkönen under torsdagens presskonfe­rens.

De uteblivna delarna av Räikkönens liv gör att ”den okände” Räikkönen fortfarand­e är något av ett mysterium. Det är inte ens sagt att alla de häpnadsväc­kande anekdotern­a i boken är sanna. ”Den kylige berättaren har endast nedtecknat händelsern­a som han fått dem berättade för sig, inte nödvändigt­vis som de ägt rum”, skriver Hotakainen som en brasklapp på ett ställe. Mytbilden bara förstärks.

Räikkönen är bara med på noterna då frågorna faller honom i smaken. Så också på presskonfe­rensen. Journalist­erna fick noggranna instruktio­ner om att bara ställa frågor om boken. Frågor om sommarens anklagelse­r om sexuella trakasseri­er eller den påstådda förlängnin­gen med Ferrari var förbjudna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland