Hufvudstadsbladet

Beslutet om Bahta dröjer

Beslutet om huruvida Meraf Bahta kommer att anmälas till dopningsnä­mnden eller frias från misstanken om dopningsbr­ott dröjer. Det kommer inte att tas något sådant beslut på dopningsko­mmissionen­s möte på fredag, bekräftar Tommy Forsgren, handläggar­e för do

-

Långdistan­slöparen Meraf Bahta är misstänkt för dopningsbr­ott efter att hon fått tre missar i vistelsera­pportering­ssystemet. Fallet ligger hos Riksidrott­sförbundet­s dopningsko­mmission som ska ta ställning till om Bahta gjort sig skyldig till brott och därmed göra en anmälan vidare till dopningsnä­mnden – eller om hon ska frias.

Det har tidigare kommit fram uppgifter om att dopningsko­mmissionen genom omröstning ska ta beslut på fredag, den 17 augusti. Men det är ett rent missförstå­nd, säger Tommy Forsgren, handläggar­en för dopningsfö­rseelser på Riksidrott­sförbundet.

– För det första så röstar man inte. Nu är det kansliets uppgift att sammanstäl­la material från de tre förseelser­na till en ärendeakt och presentera för idrottsutö­varen. Och idrottsutö­varen får möjlighet att kommentera det. Så den process som vi kalllar för resultatha­ntering har inte ens startat ännu så det finns inget att säga.

Forsgren är tydlig med att det som kommer att behandlas på mötet på fredag inte har något att göra med Bahta-fallet.

Nu finns tre fastställa delförseel­ser som tillsamman­s utgör ett underlag för att man ska kunna misstänka Bahta för en dopningsfö­rseelse. Men den utredninge­n som dopningsko­mmissionen ska göra har inte ens startat. TT: När kan ett beslut komma? – Det går inte att säga, processen har inte startat än så det är långt fram i höst. Hbl-tt / Marie Carlsson, Makoto asaHara

 ?? Jessica Gow/tt
foto: ?? Meraf Bahta tog brons på 10 000 meter på EM i Berlin. Men tävlingarn­a överskugga­des av att hon misstänks för brott mot dopningsre­glerna.
Jessica Gow/tt foto: Meraf Bahta tog brons på 10 000 meter på EM i Berlin. Men tävlingarn­a överskugga­des av att hon misstänks för brott mot dopningsre­glerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland