Hufvudstadsbladet

Vänstern får nya nyanser

Omslagspap­pret är nytt, men det politiska innehållet är välbekant när Vänsterför­bundet förnyar sitt visuella uttryck ett drygt halvår före riksdagsva­let. Där är målet en plats i en rödgrön regering.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

En lite ljusare röd nyans i bokstaven V ska engagera fältet och attrahera nya väljare när Vänsterför­bundet förnyar sitt visuella uttryck. Innehållet i politiken förblir intakt. Li Anderssons parti siktar på en plats i en rödgrön regering efter valet, men utesluter inte en blårödgrön variant.

Vänsterför­bundet förnyar sitt visuella uttryck för att attrahera nya väljargrup­per samtidigt som kärnväljar­na ska uppleva att organisati­onen är fräsch. V:et i loggan är designat av Timo Berry, direktör på Berry Creative, och utformat som en fågel som ska symboliser­a partiets miljöprofi­l, men som också kan ses som en fredsduva.

Huvudfärge­n i den grafiska designen är förstås röd, men nyansen kunde beskrivas som något kyligare eller mattare än förut. Partibasen Li Andersson beskriver den som ”modern”.

Vill man, likt Vänsterför­bundet, vara ett växande och modernt parti som lockar folk från hela landet i alla åldrar måste det visuella uttrycket hålla måttet. Timo Berry jobbade i ett halvår på den grafiska designen så att den ska avspegla det partiet gör bra. Det ligger inget kontrovers­iellt i att man också ute på den politiska vänsterkan­ten anlitar en reklambyrå för att jobba med partiets varumärke, Li Andersson? – Nej, tvärtom är det helt förenligt med våra värderinga­r att betala för profession­ellt arbete. Självklart ska jag inte bestämma hur vår grafiska design ska se ut, för jag saknar utbildning och kompetens för det. Däremot sköter vi politikens innehåll och kampanjern­a själva.

Vad kampanjen beträffar är Vänsterför­bundet redo att prata riksdagsva­l med detsamma. Inom kort ska man presentera ett politiskt papper att betrakta som ”nästa regeringsp­rogram som det skulle se ut om vi fick skriva det själva”, som Andersson säger.

För regeringen är målet för Vänsterför­bundet, det är klart. Och givetvis duger inte vilken regering som helst. Vänsterför­bundet vill vara delaktig i en koalition med SDP och De gröna. Men det räcker knappast för majoritet? – Det beror på om vi alla gör ett riktigt gott val. Det kan behövas fler partier, men då beror vår medverkan på hur regeringsp­rogrammet ser ut. Det får inte gå som det gick med den här regeringen, som lovade att inte skära i utbildning eller försämra för låginkomst­tagare, bara för att göra just det.

Li Andersson utesluter i det här skedet regeringss­amarbete med Sannfinlän­darna och hävdar att det är ytterst osannolikt att man skulle kunna sitta i samma regering som Samlingspa­rtiet. Inte för det, påpekar hon, Vänsterför­bundet kunde mycket väl acceptera en budget inom den ram som finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) spikat, men det skulle förutsätta andra prioriteri­ngar inom ramen. Vilka skulle de viktigaste ompriorite­ringarna vara? – Viktigast är att stoppa nedskärnin­garna inom den sociala tryggheten, vilket de frusna indexen i praktiken innebär. Vi skulle sätta pengar på det i stället för att fortsätta med skattelätt­naderna på nästan två miljarder som regeringen drivit igenom och som mest har gynnat höginkomst­tagare.

Regeringen missar inte ett tillfälle att påtala att arbetslösh­eten har sjunkit och sysselsätt­ningen ökat markant under de senaste åren, vilket opposition­en helst tiger om. Li Andersson lägger ändå uppgången på den globala högkonjunk­turens konto. Hon säger att den har gett Finland ett lyft och bidragit till att investerin­garna och exporten ökat.

Ytterligar­e en ompriorite­ring som Vänsterför­bundet vill se är att avveckla företagsst­öd för att lösgöra resurser för utbildning.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA ?? Li Andersson säger att Vänsterför­bundet inte skulle bygga budgeten på större lånepengar än regeringen gör, men partiet skulle betona låginkomst­tagare, miljö och utbildning mer.
FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA Li Andersson säger att Vänsterför­bundet inte skulle bygga budgeten på större lånepengar än regeringen gör, men partiet skulle betona låginkomst­tagare, miljö och utbildning mer.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA ?? Förutom den politiskt röda färgen i Vänsterför­bundets nya visuella uttryck■ står den mjukt blå nyansen för rättvisa och mänsklighe­t, rosa för jämlikhet och jämställdh­et och gult för optimism och glädje inför framtiden.
FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA Förutom den politiskt röda färgen i Vänsterför­bundets nya visuella uttryck■ står den mjukt blå nyansen för rättvisa och mänsklighe­t, rosa för jämlikhet och jämställdh­et och gult för optimism och glädje inför framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland