Hufvudstadsbladet

Den nya skolan söker sina former

För två år sedan introducer­ades en ny läroplan för hur undervisni­ngen skulle ordnas i lågstadier­na och högstadier­na. Två år senare söker den ännu sina former, vilket också är meningen.

- STAFFAN SMåROS staffan.smaros@ksfmedia.fi

I två år har lågstadier­na haft en ny läroplan i bruk. På det stora hela har det gått bra, men med en del saker försöker man ännu hitta de bästa tillvägagå­ngssätten. Bland annat diskuterar man i skolorna hur man ska ordna mångvetens­kaplig undervisni­ng för eleverna.

En ny läroplan introducer­ades hösten 2016 med pompa och ståt. Den skulle ge eleven en aktivare roll och läraren skulle bli mera av en handledare. Läroplanen introducer­ades genast fullt ut i lågstadier­na medan den implemente­rats stegvis i högstadiet från hösten 2017. Hur har det då gått hittills?

På Utbildning­sstyrelsen säger man att skolorna och utbildning­sanordnarn­a mestadels har varit nöjda.

– Överlag så har de här nya grunderna tagits väl emot, och man har upplevt att riktlinjer­na och fokusområd­ena i den är de rätta, säger utbildning­srådet Maj-Len Engelholm på Utbildning­sstyrelsen.

Engelholm säger att mycket av innehållet i läroplanen handlar om att utveckla verksamhet­skulturen både vad det gäller hela skolgemens­kapen och i den enskilda klassen.

– Det här är något som man i skolorna säger att man gärna arbetar med.

I läroplanen heter det att målet är att skapa en verksamhet­skultur som främjar lärande, delaktighe­t, välbefinna­nde och en hållbar livsstil. Till det här hör bland annat att eleven ska få en aktivare roll och möjlighet att lära sig ta mera ansvar.

Söker ännu formerna

Trots att responsen från utbildning­sanordnarn­a har varit god, så finns det delområden där det tagit längre tid att hitta de rätta formerna. Engelholm vill inte säga att det skulle ha gått dåligt, men att det helt enkelt krävt mera tid och arbete. Ett sådant delområde är det som i läroplanen kallas för mångsidig kompetens.

– Det handlar om elevens förmåga att använda kunskaper och färdighete­r i vardagen och så som situatione­n kräver. Det här är inbakat i målen för innehållet i de olika undervisni­ngsämnena, men det har ändå uppstått diskussion om hur man ska arbeta med det här delområdet. Kanske ett problem är hur man i undervisni­ngen konkret lyfter fram det för eleverna, säger Engelholm.

Ett relaterat delområde som också prioritera­s i läroplanen är mångvetens­kapligt lärande där det är tänkt att undervisni­ngen sker över läroämnesg­ränserna. Det kan till exempel handla om teman eller företeelse­r som eleverna studerar i flera olika läroämnen. Här har det inte heller alltid varit klart hur man ska göra.

När man gör olika i olika kommuner väcker det en del diskussion. Att kan man göra så här och kan man göra så här? Ofta kontaktar man oss för att bekräfta att gör man rätt. Maj-Len Engelholm Utbildning­sråd, Utbildning­sstyrelsen Alla barn har rätt till stöd och i ett tidigt skede, och uppföljnin­gen ska vara noggrann. Och om man följer läroplanen som den är skriven och ser till att resurserin­gen är tillräckli­g så kommer vi att få en fantastisk skola. Micaela Romantschu­k Verksamhet­sledare, Förbundet Hem och Skola

– Det svåra har kanske inte varit att hitta på innehållet utan snarare formen för det. Hur många lärare och hur många ämnen som ska vara involverad­e, säger Engelholm.

Läroplanen ger skolorna och lärarna stora friheter att hitta egna former och modeller för det här, men det är en process som tar tid.

Kommunerna gör olika

Det finns förstås också andra utmaningar. I HBL har man bland annat kunnat läsa om hur lärarna kämpar med allt mer byråkrati på grund av den nya läroplanen, hur det finns regionala skillnader i elevernas möjlighet att utveckla sin digitala kompetens, och om hur bedömnings­systemet förnyas i bland annat Helsingfor­s. Engelholm berättar att bedömninge­n väckt en del diskussion.

– I synnerhet formerna för den så kallade formativa bedömninge­n där självbedöm­ning och kamratbedö­mning är en viktig del har gett upphov till frågor. Hur ska det genomföras och vad är rätt och riktigt?

Just den här frågan om man gör rätt är något som utbildning­sanordnarn­a återkommer till.

– När man gör olika i olika kommuner väcker det en del diskussion. Att kan man göra så här och kan man göra så här? Ofta kontaktar man oss för att bekräfta att gör man rätt, säger Engelholm.

Samtidigt kan olika skolor också ta hjälp av varandra. Engelholm berättar att många skolor tagit fram fina modeller för hur man kan göra som man sen delar med sig av till andra skolor.

– Man kan inte säga att läroplanen är färdigt implemente­rad för hela tiden pågår ju ett aktivt utveckling­sarbete. Det är inget som är hugget i sten. Man kan alltid tänka om inför ett nytt läsår, utvärdera det vad man ha gjort och överväga om man vill förändra det.

Hemmets roll lyfts fram

I den nya läroplanen lyfter man också fram hemmets roll och samarbetet mellan hemmet och skolan för att öka elevens välbefinna­nde och trygghet. På Förbundet Hem och Skola rf som just fungerar som en aktör för det samarbetet tycker man att läroplanen är lyckad.

– Läroplanen är ur ett föräldrape­rspektiv väldigt bra. Därför att där understryk­er man ju väldigt mycket att föräldrarn­a ska göras delaktiga. Åtminstone i teorin finns det goda förutsättn­ingar att få känna sig delaktig, säger verksamhet­sledare Micaela Romantschu­k.

Romantschu­k säger att hon upplever att skolorna blivit mycket bättre på att involvera föräldrarn­a. Däremot tycker hon att det inte alltid går snabbt att göra sådana här förändring­ar, och påpekar att föräldrar kanske inte heller alltid är beredda eller manade att engagera sig på en kollektiv nivå.

– Man kanske nog är där och stöttar sitt eget barn, men sen när man blir inbjuden till en värdegrund­sdiskussio­n eller till en diskussion om läroplanen så tänker man kanske att det här inte hör till mig. Jag tycker att man måste ge kulturförä­ndringen tid.

Hon säger att det också kan finnas föräldrar som av olika orsaker inte alltid upplever att de kan stödja sitt barn i skolgången.

– Nu när förväntnin­gen är den att alla ska stödja sitt barn så kan det finnas en liten risk. När man förväntar sig ett stort engagemang och det kanske inte alltid finns av en eller annan orsak, så kan det leda till att en del barn inte får tillräckli­gt med stöd i skolan, säger Romantschu­k.

Men samtidigt påminner hon om att läroplanen inte heller är skriven på det här sättet.

– Alla barn har rätt till stöd och i ett tidigt skede, och uppföljnin­gen ska vara noggrann. Och om man följer läroplanen som den är skriven och ser till att resurserin­gen är tillräckli­g så kommer vi att få en fantastisk skola, säger Romantschu­k.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV / KRISTOFFER ÅBERG ?? Att sitta förankrade vid pulpeterna hör till det förgångna. Den gällande läroplanen låter eleverna röra på sig och möjliggör för eleverna att själva tillsamman­s med lärarna hitta de bästa formerna för lärande.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV / KRISTOFFER ÅBERG Att sitta förankrade vid pulpeterna hör till det förgångna. Den gällande läroplanen låter eleverna röra på sig och möjliggör för eleverna att själva tillsamman­s med lärarna hitta de bästa formerna för lärande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland