Hufvudstadsbladet

Förläng utesäsonge­n med lampor

Milt sken från ljusslingo­r och mjuka, spelande skuggor kan göra stor skillnad i trädgården. Att satsa på rätt belysning ökar trivseln och blir en fin kontrast till mörkret.

-

– Det ger en otroligt välkomnand­e känsla att köra upp till en belyst trädgård. Det är trevligt att komma hem till och välkomnand­e för gäster. Sedan är det ju bra ur inbrottssy­npunkt också, säger Anna Karlberg, svensk trädgårdse­ntusiast och bloggare.

Hemmet i Ramlösa utanför Helsingbor­g badar i ett behagligt sken som avtecknar sig mot skuggorna från kvällsmörk­ret. Familjen flyttade hit för sex år sedan. Huset var nästan nytt och krävde inga stora insatser, så i stället satte de mera krafter på utemiljön. Anna som är utbildad landskapsa­rkitekt med uppdrag att planera offentliga miljöer, ritade själv hela trädgården och tog fram alla bygghandli­ngar.

– Jag tycker att belysning gör otroligt stor skillnad. Jag njuter av min trädgård också inifrån huset och har planterat träd och växter som är vackra året om, säger Anna, som bloggar under namnet ”Arkitekten­s trädgård”.

Planerade för belysning

Planeringe­n för belysninge­n var med redan från start.

– Vi lät en elektriker installera utomhusutt­ag på fasaden, på små stolpar och på muren. Det är ganska skönt om man kan undvika förlängnin­gssladdar, särskilt över gångar.

Under ljusa junikvälla­r gör extra belysning kanske inte så stor skillnad, men när augustimör­kret börjar falla kan man ha stor glädje av att se över vilka ljuskällor tomten har. Huset ligger i ett äldre villakvart­er och från gatan leder en stenlagd gång upp till huset. Den lilla vägen är kan- tad av så kallade pollare, små lyktstolpa­r, som kastar sken över stenplatto­rna.

– Jag vill ha ljus längs gången och se var jag sätter fötterna, men inte bli bländad, så pollarna lyser nedåt. Vi har placerat dem med tre meter mellan varje, det gör precis att ljuskällor­na möts. Det står vilken spridnings­radie de har när man köper dem, säger Anna.

Olika blickfång

I slutet av gången framträder prydnadstr­ädet Gleditsia ”Sunburst” mot kvällshiml­en tack vare en spotlight.

– Den lyser upp både trädets krona och muren bakom. Det är ett vackert träd så jag ville sätta det i blickfånge­t.

Hon har delat in trädgården i flera avdelninga­r för att skapa en känsla av olika rum. Tanken är att det ska hända något nytt då och då. Ett tips är att fundera på vad som ska vara i blickfånge­t.

– Ta ett varv i trädgården och fundera på vad du vill visa upp och var du brukar tillbringa mest tid. Var sitter ni och vad tittar ni på? Kanske har du en tjusig rabatt eller ett speciellt träd som du tycker är särskilt vackert?

Armaturer kan utnyttjas på olika sätt, spotlighte­r behöver till exempel inte bara lysa uppåt.

– En spotlight kan lysa ned i en rabatt eller på ett vackert prydnadsgr­äs, och en fint mönstrad spaljé eller ett ribbat plank kan skapa jättehäfti­ga, dekorativa skuggor. Man kanske har en pergola som man inte tycker är så fin, men mönstret som bildas på marken om man ljussätter den kan ändå bli väldigt fräckt.

Fasadbelys­ning och lampor vid

ingången lyser upp familjens villa. Äppelträde­t har beklätts med en ljusslinga som sitter i året om, inte bara vintertid.

– Jag har valt en lite grövre variant för utomhusbru­k, det ser så himla mysigt ut.

Samtliga armaturer i trädgården: spotlighte­r, fasadbelys­ning, pollare och ljusslingo­r, skimrar i ett varmt ljus.

– Här i Norden har vi det så kallt och kargt under en så stor del av året så jag vill åt det här varma skenet och tycker inte att man ska vara rädd för att blanda olika typer av armaturer, säger Anna Karlberg.

Gynnar innelivet

Trädgårdsb­elysning gynnar inte bara utelivet under ljumma sensommarn­ätter och tidiga, krispiga höstkvälla­r – det är lika mycket till för att göra miljön inomhus mysigare.

– Jag vill att det ska vara härligt att titta ut, och då är det viktigt med ljuskällor, det blir ombonat och trivsamt. Det är konstigt att belysning inte har blivit en större grej. Satsar man mycket pengar på sin trädgård så tänker jag att man vill kunna se den också, säger Anna Karlberg.

Sedan två år tillbaka finns det ett orangeri i trädgården. Här har fönsterkar­marna ramats in med ljusslingo­r och vid sena middagar tänder familjen ofta levande ljus. Utebelysni­ngen går på en timer som är satt på relä.

– Det är ljust när vi kommer hem, och sedan lyser det några timmar tills vi går och lägger oss.

Olika typer av armaturer finns att köpa på närmaste byggvaruhu­s, men också i specialbut­iker.

– Det finns dyra designklas­siker för utomhusbru­k, men vi har satsat på vanliga, rejäla märken. Köp hellre två ordentliga utomhusspo­tlighter med kvalitet än en massa billigare grejer. Två riktigt bra spotlighte­r på spett kan göra superstor skillnad i en trädgård och går dessutom att flytta runt. Då kan man prova sig fram.

Och sist, men inte minst: glöm inte mörkret. – Det är mörkret som gör ljuset spännande.

TEXT: TT/ANNA HULTMAN

FOTO: TT/ANDREAS HILLERGREN

 ?? FOTO: ANDREAS HILLERGREN ??
FOTO: ANDREAS HILLERGREN
 ??  ?? Med en ljussatt trädgård blir■ säsongen längre. När Anna Karlberg planerade hur utemiljön skulle se ut tog hon med belysninge­n i beräkninge­n redan från början.
Med en ljussatt trädgård blir■ säsongen längre. När Anna Karlberg planerade hur utemiljön skulle se ut tog hon med belysninge­n i beräkninge­n redan från början.
 ??  ?? En slinga med stora glödlampor i■ äppelträde­t sprider ett varmt, mjukt sken året om.
En slinga med stora glödlampor i■ äppelträde­t sprider ett varmt, mjukt sken året om.
 ??  ?? Pollare som lyser nedåt kastar■ sken över gången upp till huset utan att vara bländande.
Pollare som lyser nedåt kastar■ sken över gången upp till huset utan att vara bländande.
 ??  ?? Vackra detaljer i trädgården kan med fördel lysas upp av en spotlight.■
Vackra detaljer i trädgården kan med fördel lysas upp av en spotlight.■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland