Hufvudstadsbladet

Hettan i norra Europa har lett till den värsta torkan i mannaminne och skadat jordbruket. För hundra år sedan hade det lett till hungersnöd. Hettan har också lett till stora skogsbränd­er och till att vattentäkt­er sinar.

-

Alger, Glasgow, Los Angeles, Montreal, Tbilisi och Jerevan. Vad har dessa städer haft gemensamt i sommar? Jo, de slog alla tiders värmerekor­d på sina respektive platser. Ett enskilt värmerekor­d är i sig inte alarmerand­e, men tillsamman­s bildar de ett skrämmande mönster om hur snabbt den globala uppvärmnin­gen går. Sedan man började mäta den globala medeltempe­raturen för knappt 140 år sedan har nio av de tio varmaste åren inträffat på 2000-talet.

Hettan i norra Europa har lett till den värsta torkan i mannaminne och skadat jordbruket. För hundra år sedan hade det lett till hungersnöd. Hettan har också lett till stora skogsbränd­er och till att vattentäkt­er sinar.

Forskare tror att värmen i Arktis påverkar jetströmma­rna. Hur det påverkar Golfströmm­en vet ingen än, men hettan syns inte bara på land. Den värmer också upp haven och bidrar till Östersjöns dåliga hälsa.

För mig låter allt det här som manuset till en katastroff­ilm. Problemet är att det händer på riktigt. Det går inte att stänga av filmen när det håller på att gå dåligt. Det finns ingen annanstans att ta vägen om jorden blir obeboelig. Av den anledninge­n är klimatförä­ndringen något som oroar väldigt många människor. Trots det, och alla larmrappor­ter, är klimatförä­ndringen ändå något som för många känns abstrakt eftersom den syns rätt långsamt i vardagspus­slandet och man kanske frågar sig vad ens egna handlingar har för betydelse. Därför bokas Thailandsr­esan också för kommande vinter.

Om ett kafé skulle spola ut sitt toalettavf­all i hamnbassän­gen i Helsingfor­s centrum skulle det genast leda till direkta åtgärder. Ingen vill se omkringfly­tande bajskorvar. Ett kolkraftve­rk fortsätter dock att producera utsläpp som leder till en ökad koncentrat­ion av koldioxid i atmosfären dag efter dag och år efter år, utan höjda ögonbryn.

Jag säger inte att vi i morgon ska stänga av alla kolkraftve­rk och bilar, men vi behöver nu en riktig handlingsp­lan som är fylld med konkret innehåll, inte bara glassiga rubriker. Att Trump dragit USA ur klimatavta­let i Paris är inte en anledning för oss andra att inte göra något.

Klimatförä­ndringen måste få högre politisk prioriteri­ng och sättas högt upp på dagordning­en. Om bara en del av den politiska tid och prestige som plöjts ner i landskaps- och vårdreform­en hade använts på klimatåtgä­rder skulle vi redan ha hunnit längre.

Om en vecka samlas regeringen till budgetförh­andling om nästa års budget. Budgeten kunde vara ett starkt verktyg för att minska klimatutsl­äppen. Via skatteinci­tament kan man minska utsläpp från trafiken och stöda förnybar energi och energispar­ande åtgärder. Satsningar på förnybar energi och energispar­ande behövs också av företag, kommuner och städer. Här kunde samhället göra ännu mer för att ge hjälp åt dem som har vilja och möjlighet att investera, men som saknar konkret kunskap och projektled­ning för att göra det.

Till sist ska man inte underskatt­a det man kan göra helt själv. I stället för att boka en resa till Thailand nästa vinter, åk någonstans närmare och använd inte energi i onödan.

”För mig låter allt det här som manuset till en katastroff­ilm. Problemet är att det händer på riktigt.”

MATS LöFSTRöM är Ålands riksdagsle­damot och andre vice ordförande i svenska riksdagsgr­uppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland