Hufvudstadsbladet

HS: Kvinnlig minister fick kritik när hon tog med sig barnet till jobbet, manlig beröm

När livspussle­t är svårt att lägga måste man ibland ta med barnen till jobbet. Men omgivninge­ns attityder varierar beroende på om man är kvinna eller man. Det här har även ministrar fått uppleva.

- SPT

Omgivninge­ns reaktioner på att en förälder tar barnet med till jobbet skiljer sig beroende på om man är pappa eller mamma – även på ministerni­vå, skriver Helsingin Sanomat (HS).

Tidigare i veckan fick familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) kritik för att hon tog med sig sin 4-åriga son till en företagart­räff. Han hade en vuxen som såg till honom utanför, men han sprang in i salen under en kort stund.

Saarikko reagerade på kritiken och skrev om den på Facebook.

Inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) har också tagit med sig sina barn till jobbet, men då har kritiken uteblivit. I stället har han fått beröm.

– Jag gissar att det till stor del beror på att faderskap fortfarand­e betraktas som något överraskan­de och positivt, säger Mykkänen till HS.

Vänsterför­bundets gruppordfö­rande Anna-Kaisa Pekonen uppger att hon har haft liknande upplevelse­r som Saarikko. När hon gav sig in i politiken som 24-åring hade hon tre små barn. Då fick hon ofta höra att mammor inte hörde hemma i fullmäktig­esalar.

Barn och karriär svårt pussel

– Många kom fram till mig och sade rakt ut att de inte röstar på mig eftersom jag har små barn, säger Pekonen till HS.

Mykkänen säger att småbarnsfö­räldrar vet hur svårt det ibland kan vara att livspussla med karriär och familj. Han anser att något måste göras om folk anser att det är jobbigt om en förälder ibland tar med sig ett barn till jobbet.

– Utan den möjlighete­n skulle många småbarnsfö­räldrar ha svårt att delta i arbetslive­t.

❞ Jag gissar att det till stor del beror på att faderskap fortfarand­e betraktas som något överraskan­de och positivt. Kai Mykkänen

Inrikesmin­ister

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI ?? Annika Saarikko (C) fick kritik när■ hon tvingades ta med sig sin 4-åriga son till jobbet.SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI Annika Saarikko (C) fick kritik när■ hon tvingades ta med sig sin 4-åriga son till jobbet.SAUKKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland